Overslaan en naar de inhoud gaan

'Magistrale zege Verstappen zegen voor de sport'

Geplaatst opmaandag 1 juli 2019 - 10:59

De imposante inhaalrace die Max Verstappen zondag in Oostenrijk zijn zesde grand prix-overwinning in zijn carrière opleverde, was volgens Xavier Maassen niet alleen voor de coureur zelf van enorm belang.

"Wie dit gezien heeft, gaat ook de komende weekenden weer voor de buis zitten", zegt Maassen. "Deze zege is een zegen voor Max zelf, voor Red Bull en Honda, maar zeker ook voor de sport in zijn algemeenheid."

Lees ook: Max Verstappen eerste in GP van Oostenrijk

Bizar
Na enkele slaapverwekkende races werd de Mercedes-hegemonie in Oostenrijk eindelijk verstoord. Uitgerekend op de Red Bull Ring bleek Verstappen's Red Bull wél in staat om met de Mercedessen en Ferrari's te concurreren. "Hoe kon de Red Bull op de harde band zó goed gaan?", vraagt Maassen zich af. "Het snelheidsverschil was mega, bizar. Verstappen haalt zomaar een Mercedes en twee Ferrari's in. Bandenmanagement is op deze baan cruciaal gebleken. Na de pitstops was Max duidelijk de snelste van het veld."

'Genoeg precedenten voor een straf'
Verstappen kwam als eerste over de finishstreep nadat hij enkele ronden eerder Charles Leclerc letterlijk aan de kant had geschoven. Uren ná de race werd besloten dat die inhaalactie door de beugel kon en Verstappen dus niet bestraft werd. "Ik zag de bui al hangen. Er zijn genoeg precedenten op basis waarvan je hier Verstappen ook had kunnen bestraffen, maar dat is altijd moeilijk vergelijken. Maar het is goed dat ze voor het racersperspectief hebben gekozen", oordeelt Maassen.

Lees ook: Verstappen behoudt eerste plek GP Oostenrijk

Signaal
"Je moet je wat dat betreft ook afvragen welke kant je op wil met de sport", vervolgt Maassen. "Toegegeven, Verstappen zocht wel de grens op met zijn actie, de vraag is of hij met het snelheidsverschil niet beter een ander moment had kunnen uitkiezen om het zichzelf makkelijker te maken. Maar als je dit afkeurt, geef je naar de fans een verkeerd signaal af. Dan was het voor de sport echt een moeilijk verhaal geworden."

Magistraal
Het moordtempo waarmee Verstappen in de tweede helft van de race niet de minste coureurs opslokte - behalve Leclerc moesten ook Sebastian Vettel en Valtteri Bottas - was indrukwekkend. "Leclerc kon het nog een paar ronden pareren, maar heeft zijn eigen banden moeten verknallen toen Verstappen hem onder druk zette. Fantastisch. Dit was magistraal, zijn mooiste overwinning tot nu toe. En mooi dat het op dit moment gebeurt." In 2018 won Verstappen ook al in Oostenrijk. Daarnaast won hij al eens in Spanje, Maleisië en tweemaal in Mexico.

Lees ook: Honda is Verstappen zeer dankbaar

Anti-stall-systeem
Dat het een glorieuze middag zou worden, zag het aanvankelijk zeker niet naar uit. Bij de racestart verloren Verstappen en zijn Red Bull door een koppelingsfout zeven plaatsen. "Dat kan aan hemzelf, maar ook aan de instellingen op het stuur liggen", legt Maassen uit. "Hij viel in principe gewoon stil. Maar de auto's hebben een anti-stall-systeem zodat de auto een paar seconden neutraal blijft lopen en de coureur alsnog kan schakelen. Dat systeem mag Max dus dankbaar zijn."

Silverstone
In de WK-stand blijft de in Oostenrijk gezapig presterende Hamilton met 197 punten ruimschoots aan de leiding, gevolgd door teamgenoot Valtteri Bottas (166 punten). Verstappen (126 punten) heeft door zijn overwinning de derde plek overgenomen van Sebastian Vettel (123 punten). Het Formule 1-seizoen krijgt over twee weken een vervolg, dan met de Britse Grand Prix op het circuit van Silverstone.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen