Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag Joes Brauers zich straks Oscarwinnaar noemen?

Geplaatst opzondag 25 april 2021 - 9:00

Het wordt een spannende nacht voor Joes Brauers uit Bocholtz. De Academy Awards worden namelijk uitgereikt in Hollywood en een film waarin de 21-jarige acteur speelt, maakt kans op een Oscar.

Het oorlogsdrama Quo vadis, Aida? is genomineerd in de categorie Beste Internationale Film.

Lees ook: Oscarnominatie voor Srebrenicafilm met Joes Brauers

Bloednerveus
Al de hele week is Brauers, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, bloednerveus. "Het voelt echt onwerkelijk dat een film waarin jij meespeelt kans maakt op een Oscar", jubelt de trotse acteur. Hij denkt dat de film een goede kans maakt op het gouden beeldje.

Quo vadis, Aida?
De val van de moslimenclave Srebrenica staat centraal in Quo vadis, Aida? Brauers speelt een VN-militair die de doodsbange inwoners moet beschermen tegen de Serviërs van generaal Mladic. Dat liep uit op een drama, vooral omdat de Nederlandse blauwhelmen geen middelen hadden om de bevolking te beschermen.

Lees ook: Film met Joes Brauers in première op toonaangevend festival

De val van de enclave gebeurde 25 jaar geleden. Toen was Brauers nog niet eens geboren. "Het is heel indrukwekkend om dit verhaal te mogen vertellen. Alles aan die situatie was absurd. Je kunt je eigenlijk niet voorstellen hoe het voor die bevolking én de Nederlandse soldaten is geweest. De paniek, de wanhoop, de onmacht."

Quo Vadis Aida
Foto: Quo Vadis Aida

Waanzinnig grote emoties
Brauers speelt soldaat Boudewijn en komt in de film vooral in beeld als de moslimmannen en vrouwen van elkaar gescheiden worden en in bussen worden afgevoerd, terwijl de blauwhelmen lijdzaam toekijken. In de film worden volgens de acteur 'waanzinnig grote emoties' getoond. "We hebben vrouwelijke regisseurs. Het moederlijke perspectief komt daardoor heel goed naar voren. Dat zie je doorgaans niet in oorlogsfilms. Ik denk ook dat dat de voornaamste troef is bij onze nominatie."

Samen kijken
Officieel komt de inzending vanuit de Bosnische filmindustrie, omdat het een productie is van Bosnische filmmakers, weliswaar in combinatie met Nederlandse producenten. De Nederlandse castleden komen zondagnacht bij elkaar in Het Ketelhuis in Amsterdam om gezamenlijk naar de Oscarceremonie te kijken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen