Overslaan en naar de inhoud gaan

Mackus: 'Eén miljoen bomen al mogelijk in 2023'

Geplaatst opvrijdag 29 november 2019 - 20:33

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus denkt dat het mogelijk is dat al in 2023 één miljoen extra bomen zijn geplant.

In plaats dat dat aantal pas na twee bestuursperiodes in 2027 wordt bereikt, zoals in het programma van het provinciebestuur staat.

Enthousiasme
Mackus zei in een statencommissie dat er heel veel enthousiasme is over het één miljoen bomenplan, niet alleen bij gemeenten maar ook bij tal van maatschappelijke organisaties. “Daardoor kunnen we meer en sneller werk maken van de uitvoering. Het provinciebestuur zou het toejuichen als we er vier in plaats van acht jaar over zouden doen”, aldus Mackus.

Lovende woorden
Hij stelde dat dan ook naar het bedrag moet worden gekeken dat de provincie heeft gereserveerd. Nu is dat voor de komende vier jaar twee miljoen euro. Maar daarbij is nog uitgegaan van zo’n half miljoen bomen tot 2023. Alle partijen hadden lovende woorden over voor het plan. “Hulde, we zullen ze ook nodig hebben”, zo zei D66. Forum van Democratie verklaarde “van bomen te houden” en GroenLinks had het over “een fantastisch plan”.

Meerderheid
Een statenmeerderheid van CDA, Forum, PVV en CDA vonden wel dat er geen landbouwgrond moet worden opgeofferd voor het planten van de bomen. “Dat is niet wenselijk. We willen dat zoveel mogelijk uitsluiten”, zo stelde de PVV.

Gedeputeerde Mackus antwoordde het daar in principe mee eens te zijn en gebruik te willen maken van andere percelen. “Maar als er sprake is van een heel goed plan met maatwerk zoals in Weert zeggen we niet bij voorbaat nee”.

Groen
Doel van het bomenplan is het groener maken van het landschap. De één miljoen bomen zorgen er ook voor dat er meer CO2 wordt opgenomen. En dat zorgt weer voor meer gezonde lucht en is dus goed voor het klimaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen