Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatregelen zorgwekkende droogte: 'Niks doen geen optie'

Geplaatst opdonderdag 26 september 2019 - 10:23

Door aanhoudende droogte neemt Waterschap Limburg de komende tijd extra maatregelen om de droogte te bestrijden.

Het watersysteem is van oudsher vooral ingericht om water zo snel mogelijk af te voeren om wateroverlast tegen te gaan, maar het Waterschap wil het water nu zo lang mogelijk vasthouden, zodat de grondwaterstand aangevuld kan worden.

Kwart beken staat droog
Volgens bestuurder Har Frenken van het Waterschap zijn de gevolgen van klimaatadaptatie duidelijk zichtbaar. "Voor het derde jaar op rij is het droog. Temperatuurrecords werden deze zomer regelmatig gebroken en de neerslag die er valt, valt te vaak in de vorm van extreme hoosbuien. Daardoor krijgt water niet de tijd om in de grond te trekken en het grondwater aan te vullen. Er staan dan ook een kwart meer beken droog dan in een normale zomer", zegt Frenken.

Zorgwekkende situatie
Een speciaal droogte-interventieteam gaat er alles aan doen om zoveel mogelijk water in buffers te laten stromen. Alle stuwen staan al sinds 2018 in de hoge zomerstand, ook wordt het maaibeleid aangepast. "Zo halen we de begroeiing bij veel duikers nog niet weg", zegt een woordvoerder over het vochtig houden van de grond. Volgens hem is de situatie zorgwekkend. "Niks doen is geen optie. Het kan zijn dat we vandaag een extra stuw in een beekje zetten of morgen een paar zandzakken bij een buffer zodat water langzaam weer kan infiltreren in de bodem." Ook het laten onderlopen van akkers en weilanden, al dan niet in het beheer van boeren, wordt onderzocht.

Systemen ombouwen
Een andere maatregel is systemen die normaal water afvoeren aan te passen om juist water in te laten. De afgelopen week is dat al gedaan bij de Uffelsebeek. Daar kan nu 300 kuub water per uur de beek in stromen, volgens bestuurder Frenken. "Onze medewerkers beoordelen op welke plekken water ingelaten kan worden, waar peilen hoger gezet kunnen worden, waar we tijdelijke buffers kunnen aanleggen of waar we misschien wel grond onder water kunnen zetten om in de bodem te laten infiltreren."

Het Waterschap gaat zo snel mogelijk om tafel met agrariërs, overheid, natuurorganisaties en het bedrijfsleven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen