Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maatregelen na 1995 hebben erger Limburgs leed voorkomen'

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 7:46

De maatregelen die na de zware overstromingen van 1993 en 1995 zijn genomen in Limburg, hebben nu erger leed voorkomen, dat zegt Harold van Waveren, topadviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat.

Hij doet zijn uitspraken tegen nu.nl.

Ultieme proef
Na de wateroverlast in 1993 en 1995 werden maatregelen genomen om de Maas meer ruimte te geven en nieuwe overstromingen daarmee te voorkomen. De Maas is in de afgelopen jaren verbreed en verdiept. Daarnaast zijn ook kades en dijken versterkt. Volgens Van Waveren was afgelopen week dan ook de "ultieme proef". Volgens de topadviseur leidde de extreem hoge waterstand in de Maas tot "aanzienlijk minder" problemen dan in 1993 en 1995.

Geul en Gulp
Van Waveren was verbaasd over de hoeveelheid water die vanuit de beken, zoals de Geul en de Gulp, de Maas instroomde. "Echt opvallend, meer dan we tot nu toe hadden gemeten." Volgens de topadviseur zal het in bedwang houden van de Geul andere oplossingen vragen dan voor Maas. Volgens Van Waveren zal de oplossing wellicht heuvelop moeten worden gevonden aangezien het water zich verzamelt in het dal. Verder verwijst hij naar Waterschap Limburg. Rijkswaterstaat gaat alleen over de grote rivieren zoals de Maas en niet over beken.

Werkzaamheden
De komende jaren moeten nog 17 zwakke plekken langs de Maas worden aangepakt. Of daarna weer nieuwe werkzaamheden nodig zijn, kan Van Waveren nog niet zeggen. "We moeten het eerste beeld nog evalueren", zegt hij tegen de nieuwssite.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen