Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatregelen coronacrisis vallen zwaar bij gehandicapten

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 6:00

Voor bewoners van zorgcentra voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, zijn de beperkende coronamaatregelen misschien nog wel zwaarder.

Zo valt voor het gros de dagbesteding weg en mogen cliënten in woonzorgcentra geen bezoek meer ontvangen, ook niet van directe familie.

Zes weken
"Het is bijna niet uit te leggen aan ouders dat ze hun kind zes weken of misschien nog langer niet zullen zien", vertelt Lone Linsen, regiodirecteur van Parkstad Koraal en onder andere verantwoordelijk voor de gehandicaptenzorg bij woonzorgcentrum Op de Bies in Landgraaf. "Gelukkig snappen de ouders wel heel erg goed dat we bezorgd zijn om hun kinderen. Het zijn heel kwetsbare mensen en die zorg is terecht", aldus Linsen. "En ze delen die bezorgdheid ook met ons."

Pictogrammen
Voor personen met een geestelijke beperking zijn de coronamaatregelen veelal lastig te begrijpen. "Wij vinden het heel erg nodig om het uit te leggen aan de bewoners", zegt Linsen. "Je moet ze ook wel heel serieus nemen en begrip bij ze zien te krijgen, afhankelijk van het niveau van de cliënt." Middels pictogrammen die aansluiten bij de communicatiemogelijkheden van de cliënten, legt het verzorgend personeel aan de bewoners uit hoe belangrijk het bijvoorbeeld is om afstand te houden of hoe beeldbellen werkt.

Nabijheid
Voor verzorgend personeel is afstand houden ingewikkeld. "Veel cliënten hebben ook nabijheid nodig om zich goed en fijn te kunnen voelen", aldus Linsen. "Dan zul je toch moeten kijken hoe ga je kunt bieden. Het blijft toch zorgen voor mensen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen