Het water in de Maas is vervuild geraakt met een chemische stof doordat de zuiveringsinstallatie op industriecomplex Chemelot in Geleen niet goed werkte.
Dinsdag werd bekend dat het water in de Maas vervuild is geraakt met de chemische stof pyrazool. Als gevolg van de vervuiling kan de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) voorlopig geen water uit de Maas gebruiken voor de winning van drinkwater. Op een persconferentie van DSM, Chemelot en de betrokken overheden werd dinsdagavond de oorzaak van de vervuiling uit de doeken gedaan.
Vuil water
De chemische stof, een halffabrikaat dat voorkomt bij fabrieken die kunststof en rubber produceren, is in de Maas terechtgekomen via de Ur. Het water dat vanaf Chemelot wordt geloosd in dat beekje wordt normaal gesproken gefilterd, maar door problemen met de installatie is er nu vervuild water in de Ur beland.
De beheerder van de zuiveringsinstallatie verwacht dat de problemen binnen een week verholpen zijn.
Grondwater
Volgens WML is het drinkwater geen moment in gevaar geweest. Voor de winning van drinkwater wordt op dit moment grondwater gebruikt. Consequentie daarvan is dat vooral huishoudens in Noord- en Midden-Limburg iets harder water krijgen dan normaal, dus met iets meer kalk.
Dit is al het zoveelste incident vd de laatste weken met een negatieve hoofdrol voor #Chemelot (industrieterrein Sittard-Geleen)
— Wouter Nelissen (@WouterL1) 4 augustus 2015
Persconferentie omtrent vervuilde #Maas. Drinkwater wordt voorlopig gewonnen uit grondwater ipv Maaswater #Chemelot pic.twitter.com/4HrOYECChJ
— Wouter Nelissen (@WouterL1) 4 augustus 2015
Lees ook: Lozing fabriek maakt Maaswater ongeschikt voor drinkwater