Overslaan en naar de inhoud gaan

Maaswater vervuild door technisch mankement Chemelot

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2015 - 19:14

Het water in de Maas is vervuild geraakt met een chemische stof doordat de zuiveringsinstallatie op industriecomplex Chemelot in Geleen niet goed werkte.

Dinsdag werd bekend dat het water in de Maas vervuild is geraakt met de chemische stof pyrazool. Als gevolg van de vervuiling kan de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) voorlopig geen water uit de Maas gebruiken voor de winning van drinkwater. Op een persconferentie van DSM, Chemelot en de betrokken overheden werd dinsdagavond de oorzaak van de vervuiling uit de doeken gedaan.

Vuil water
De chemische stof, een halffabrikaat dat voorkomt bij fabrieken die kunststof en rubber produceren, is in de Maas terechtgekomen via de Ur. Het water dat vanaf Chemelot wordt geloosd in dat beekje wordt normaal gesproken gefilterd, maar door problemen met de installatie is er nu vervuild water in de Ur beland.

De beheerder van de zuiveringsinstallatie verwacht dat de problemen binnen een week verholpen zijn.

Grondwater
Volgens WML is het drinkwater geen moment in gevaar geweest. Voor de winning van drinkwater wordt op dit moment grondwater gebruikt. Consequentie daarvan is dat vooral huishoudens in Noord- en Midden-Limburg iets harder water krijgen dan normaal, dus met iets meer kalk.

Lees ook: Lozing fabriek maakt Maaswater ongeschikt voor drinkwater

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maaswater nog steeds vervuild met chemicaliën
Persconferentie DSM en Chemelot over vervuild Maaswater
Mosselen en vlooien ontdekten chemische stof in Maaswater
Vervuiling Maaswater niet gevaarlijk voor recreanten
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen