Overslaan en naar de inhoud gaan

Maaswater vervuild door technisch mankement Chemelot

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2015 - 19:14

Het water in de Maas is vervuild geraakt met een chemische stof doordat de zuiveringsinstallatie op industriecomplex Chemelot in Geleen niet goed werkte.

Dinsdag werd bekend dat het water in de Maas vervuild is geraakt met de chemische stof pyrazool. Als gevolg van de vervuiling kan de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) voorlopig geen water uit de Maas gebruiken voor de winning van drinkwater. Op een persconferentie van DSM, Chemelot en de betrokken overheden werd dinsdagavond de oorzaak van de vervuiling uit de doeken gedaan.

Vuil water
De chemische stof, een halffabrikaat dat voorkomt bij fabrieken die kunststof en rubber produceren, is in de Maas terechtgekomen via de Ur. Het water dat vanaf Chemelot wordt geloosd in dat beekje wordt normaal gesproken gefilterd, maar door problemen met de installatie is er nu vervuild water in de Ur beland.

De beheerder van de zuiveringsinstallatie verwacht dat de problemen binnen een week verholpen zijn.

Grondwater
Volgens WML is het drinkwater geen moment in gevaar geweest. Voor de winning van drinkwater wordt op dit moment grondwater gebruikt. Consequentie daarvan is dat vooral huishoudens in Noord- en Midden-Limburg iets harder water krijgen dan normaal, dus met iets meer kalk.

Lees ook: Lozing fabriek maakt Maaswater ongeschikt voor drinkwater

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maaswater nog steeds vervuild met chemicaliën
Persconferentie DSM en Chemelot over vervuild Maaswater
Mosselen en vlooien ontdekten chemische stof in Maaswater
Lozingen pyrazool Chemelot weer binnen norm waterschap
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen