Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse wijn als enige van Nederland in Wijngids

Geplaatst opwoensdag 16 oktober 2019 - 6:00

Een van de wijnen van de Apostelhoeve in Maastricht is als enige Nederlandse wijn opgenomen in de internationale Wijngids.

Het gaat om de Cuvée XII van de Zuid-Limburgse wijngaard.

Hoge ogen
In de Wijngids, die jaarlijks verschijnt, staan 400 best beoordeelde wijnen. Het gaat om wijnen uit de hele wereld, die ingestuurd zijn door 55 wijnhandelaren die denken dat de door hen ingezonden wijnen hoge ogen gaan gooien bij de wijnkenners.

2200 blind geproefd
"Voor de editie van 2020 hebben de enige drie 'masters of wine' die Nederland kent in totaal meer dan 2200 wijnen geproefd", zegt initiatiefnemer Cees van Casteren, een van de drie masters of wine. Bijzonder is volgens hem dat het trio alle wijnen blind proeft. "Wij weten dus niet welke wijn we proeven. Zo voorkomen we dat we ons laten beïnvloeden door een etiket of wijndomein." Het gaat om wijnen die maximaal 25 euro kosten.

40 wijnen
De Cuvée XII is beoordeeld met een 9. "Een stuk of 40 wijnen hebben dat cijfer gekregen", zegt Van Casteren. Behalve dat de drie masters de wijnen blind proeven, moeten zij ook aangeven wat zij de wijn waard vinden. "Collega Job de Swart heeft de wijn geproefd en beoordeeld en aangegeven dat hij de wijn 18 euro waard vindt." Die waarde is hoger dan de verkoopwaarde. Bij een wijnhandelaar kost de wijn 14,75 euro.

Uitverkocht
"En bij onszelf op de hoeve 13 euro", lacht wijnboer Mathieu Hulst van De Apostelhoeve. "Als we hem op voorraad hebben, betekent dat." Bij De Apostelhoeve is de Cuvée XII namelijk uitverkocht. "Maar bij wijnhandelaren is hij nog wel te krijgen."

Internationale wijnen
Hulst is erg blij met de opname in de Wijngids. "We laten toch bijna 2000 bij wijnhandelaren hoog scorende wijnen achter ons", zegt hij. Toch staat de Maastrichtse wijnboer er niet van te kijken: "We weten dat we ons kunnen meten met internationale wijnen. Wel mooi om op deze manier die bevestiging te krijgen, met een vermelding in de Wijngids van de enige drie masters of wine van Nederland."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen