Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse wijn als enige van Nederland in Wijngids

Geplaatst opwoensdag 16 oktober 2019 - 6:00

Een van de wijnen van de Apostelhoeve in Maastricht is als enige Nederlandse wijn opgenomen in de internationale Wijngids.

Het gaat om de Cuvée XII van de Zuid-Limburgse wijngaard.

Hoge ogen
In de Wijngids, die jaarlijks verschijnt, staan 400 best beoordeelde wijnen. Het gaat om wijnen uit de hele wereld, die ingestuurd zijn door 55 wijnhandelaren die denken dat de door hen ingezonden wijnen hoge ogen gaan gooien bij de wijnkenners.

2200 blind geproefd
"Voor de editie van 2020 hebben de enige drie 'masters of wine' die Nederland kent in totaal meer dan 2200 wijnen geproefd", zegt initiatiefnemer Cees van Casteren, een van de drie masters of wine. Bijzonder is volgens hem dat het trio alle wijnen blind proeft. "Wij weten dus niet welke wijn we proeven. Zo voorkomen we dat we ons laten beïnvloeden door een etiket of wijndomein." Het gaat om wijnen die maximaal 25 euro kosten.

40 wijnen
De Cuvée XII is beoordeeld met een 9. "Een stuk of 40 wijnen hebben dat cijfer gekregen", zegt Van Casteren. Behalve dat de drie masters de wijnen blind proeven, moeten zij ook aangeven wat zij de wijn waard vinden. "Collega Job de Swart heeft de wijn geproefd en beoordeeld en aangegeven dat hij de wijn 18 euro waard vindt." Die waarde is hoger dan de verkoopwaarde. Bij een wijnhandelaar kost de wijn 14,75 euro.

Uitverkocht
"En bij onszelf op de hoeve 13 euro", lacht wijnboer Mathieu Hulst van De Apostelhoeve. "Als we hem op voorraad hebben, betekent dat." Bij De Apostelhoeve is de Cuvée XII namelijk uitverkocht. "Maar bij wijnhandelaren is hij nog wel te krijgen."

Internationale wijnen
Hulst is erg blij met de opname in de Wijngids. "We laten toch bijna 2000 bij wijnhandelaren hoog scorende wijnen achter ons", zegt hij. Toch staat de Maastrichtse wijnboer er niet van te kijken: "We weten dat we ons kunnen meten met internationale wijnen. Wel mooi om op deze manier die bevestiging te krijgen, met een vermelding in de Wijngids van de enige drie masters of wine van Nederland."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen