Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse wijk ontsnapte aan grote gasexplosie

Geplaatst opdonderdag 8 september 2016 - 19:12

De Maastrichtste wijk Malpertuis is woensdag ontsnapt aan een explosie. Dat blijkt uit de toelichting van de politie op de dag na een gaslek in een leegstaand appartementencomplex aan de Criekenput.

"Het gas verspreidde zich al door het gebouw toen de lekkage werd ontdekt. Een klein vonkje was al genoeg geweest voor een grote explosie", legt een woordvoerder van de politie uit aan L1.

Koperdieven
Het gaslek is veroorzaakt door koperdieven die de gasleiding hadden geroofd. Omdat de mannen door een bewaker gestoord werden, is het gaslek snel ontdekt. Volgens de bewaker ging het om twee getinte jongemannen, die zich direct uit de voeten maakten toen ze betrapt werden. De politie is nog steeds op zoek naar het tweetal. Tientallen omwonenden moesten uit voorzorg worden geëvacueerd.

Er werden graafmachines ingezet om de leiding buiten het gebouw vrij te maken en de leiding daar te ontkoppelen. Dat lukte pas na middernacht. Daarna is de politie nog uren bezig geweest om het gebouw te ontluchten.

Gas was al deels afgesloten
Het leegstaande complex aan de Criekenput is van woningcorporatie Servatius. Die stelt dat de gasleiding in een deel van het complex al was afgesloten, maar in een ander deel nog niet, omdat daar tot voor kort nog mensen woonden. Volgens Servatius zit er altijd een aantal dagen tussen het vertrek van de bewoners en het afsluiten van de energietoevoer. Toch zijn al vaker meldingen van diefstal en vernielingen geweest in het complex. "We hebben uit voorzorg grote hekwerken om het gebouw gezet en er is 24-uurs bewaking aanwezig. Frustrerend dat er dan toch nog dit soort incidenten mogelijk zijn", zegt Koos Smeets van Servatius. "We zullen in onze protocollen gaan bekijken of we voortaan de tijd tussen het vertrek van bewoners en het afsluiten van de gastoevoer nog verder kunnen bekorten."

Heerlens scenario
Vorig jaar vond in Heerlen een explosie plaats nadat een koperdief de gasleidingen uit een leegstaand appartementencomplex had geroofd. Drie mensen raakten destijds gewond en de schade aan gebouwen in de wijde omtrek liep op tot zo'n tien miljoen euro. De dader werd later gepakt en kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd.

Extra controles
De politie is donderdag verder gegaan met het buurtonderzoek in Malpertuis en roept getuigen op zich te melden. Wanneer het pand gesloopt zal worden is nog niet duidelijk, maar tot die tijd zal er extra gecontroleerd worden door de politie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts