Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse was wanhoop nabij: nieuwe nier via Facebook

Geplaatst opmaandag 29 januari 2018 - 20:25

Het aannemen van de donorwet betekent een doorbraak voor veel patiënten die op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld een nieuwe nier of longen. Ook voor Monique Krischer uit Maastricht, die al jaren op een donornier wacht.

De Eerste Kamer spreekt dinsdag over de donorwet. Deze houdt in dat iedereen automatisch donor wordt, tenzij er bezwaar is aangetekend.

Lees ook: Steeds meer Limburgers willen géén orgaandonor zijn

Oproep
Monique Krischer volgt de ontwikkelingen nauwlettend. De Maastrichtse heeft nu zelfs een oproep op Facebook gezet om een donornier te vinden. "Het is een uitzichtloze situatie. Naar social media grijpen is eigenlijk een wanhoopsdaad." Krischer lijdt aan een familiare nierziekte, waardoor het niet mogelijk is om op eigen familie terug te vallen. "Ik ben dus afhankelijk van een levende donor of een telefoontje dat een nier beschikbaar is."

Confronterend
Voormalig CDA-senator Karel Leunissen hoopt dat zijn partijgenoten in de Eerste Kamer nu wel vóór de wet gaan stemmen. Destijds stemde de partij tegen in de Tweede Kamer. Leunissen is arts in het MUMC+ in Maastricht en wordt dagelijks geconfronteerd met de wanhoop van patiënten. "Ik vind dat het CDA voor zou moeten zijn. Los van of je christelijk bent, je moet alles doen in dit leven voor je medemens."

Goed gevoel
Op de Facebook-oproep van Krischer zijn inmiddels drie serieuze reacties binnengekomen. "Ik heb een goed gevoel bij deze drie mensen. Ze hebben er goed over nagedacht en inmiddels hebben zij zich ook gemeld bij het MUMC+ om bloed te prikken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen