Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse wanhopig op zoek naar nieuwe nier

Geplaatst opdinsdag 5 februari 2019 - 6:00

Monique Krischer uit Maastricht is wanhopig op zoek naar een nieuwe nier. Voor de tweede keer roept ze via Facebook hulp in.

Vorig jaar probeerde ze dat al via een oproep, maar de drie geschikte kandidaten die overbleven, bleken toch geen geschikte match te zijn.

Hartoperatie
Maar er gebeurde nog iets anders waardoor het niet door kon gaan. "Ik werd plotseling ziek en moest een openhartoperatie ondergaan, waardoor ik niet meer in aanmerking kwam voor een niertransplantatie." Krischer werd van de transplantatielijst geschrapt en de zoektocht kon opnieuw beginnen.

Online succesvol
Ook Louis Keltjens uit Helden had dringend een nieuwe nier nodig. Hij heeft in 2017 hetzelfde gedaan en was 'online succesvol'. Hij kreeg aardig wat reacties en dat leverde hem uiteindelijk een nieuwe nier op. Daar ging echter heel wat aan vooraf. "Allereerst kreeg ik er een nieuwe dagtaak bij: het goed blijven checken van de Facebookpagina. Soms krijg je beledigende reacties of er worden zelfs gelddealtjes aangeboden, zoals 50.000 euro voor een nieuwe nier. Die reacties moesten natuurlijk zo spoedig mogelijk worden verwijderd."

Zeven kilometer
Een andere opvallendheid: uiteindelijk reageerden via het wereldwijde kanaal uitsluitend mensen uit een straal van zeven kilometer. "Dit had de nefroloog (behandelaar nierpatiënten, red.) me al verteld toen ik het hem voorlegde." Van de vele aanmeldingen die hij van potentiële donoren kreeg, was er maar één match. Die zorgde er uiteindelijk voor dat Keltjens in september 2017 een nieuwe nier kreeg.

Afhaken
Monique Krischer heeft ervaren dat mensen die reageren de oproep soms niet serieus genoeg nemen. "Als dan puntje bij paaltje komt, haken ze af." En ook de Maastrichtse kreeg reacties met geldbedragen. "Ik bekeek hun Facebookprofiel eens, en het gekke is: het zijn hele gewone mensen die dat aanbieden. Mensen als jij en ik."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen