Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse wanhopig op zoek naar nieuwe nier

Geplaatst opdinsdag 5 februari 2019 - 6:00

Monique Krischer uit Maastricht is wanhopig op zoek naar een nieuwe nier. Voor de tweede keer roept ze via Facebook hulp in.

Vorig jaar probeerde ze dat al via een oproep, maar de drie geschikte kandidaten die overbleven, bleken toch geen geschikte match te zijn.

Hartoperatie
Maar er gebeurde nog iets anders waardoor het niet door kon gaan. "Ik werd plotseling ziek en moest een openhartoperatie ondergaan, waardoor ik niet meer in aanmerking kwam voor een niertransplantatie." Krischer werd van de transplantatielijst geschrapt en de zoektocht kon opnieuw beginnen.

Online succesvol
Ook Louis Keltjens uit Helden had dringend een nieuwe nier nodig. Hij heeft in 2017 hetzelfde gedaan en was 'online succesvol'. Hij kreeg aardig wat reacties en dat leverde hem uiteindelijk een nieuwe nier op. Daar ging echter heel wat aan vooraf. "Allereerst kreeg ik er een nieuwe dagtaak bij: het goed blijven checken van de Facebookpagina. Soms krijg je beledigende reacties of er worden zelfs gelddealtjes aangeboden, zoals 50.000 euro voor een nieuwe nier. Die reacties moesten natuurlijk zo spoedig mogelijk worden verwijderd."

Zeven kilometer
Een andere opvallendheid: uiteindelijk reageerden via het wereldwijde kanaal uitsluitend mensen uit een straal van zeven kilometer. "Dit had de nefroloog (behandelaar nierpatiënten, red.) me al verteld toen ik het hem voorlegde." Van de vele aanmeldingen die hij van potentiële donoren kreeg, was er maar één match. Die zorgde er uiteindelijk voor dat Keltjens in september 2017 een nieuwe nier kreeg.

Afhaken
Monique Krischer heeft ervaren dat mensen die reageren de oproep soms niet serieus genoeg nemen. "Als dan puntje bij paaltje komt, haken ze af." En ook de Maastrichtse kreeg reacties met geldbedragen. "Ik bekeek hun Facebookprofiel eens, en het gekke is: het zijn hele gewone mensen die dat aanbieden. Mensen als jij en ik."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen