Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maastrichtse wanhopig op zoek naar nieuwe nier

Geplaatst opdinsdag 5 februari 2019 - 6:00

Monique Krischer uit Maastricht is wanhopig op zoek naar een nieuwe nier. Voor de tweede keer roept ze via Facebook hulp in.

Vorig jaar probeerde ze dat al via een oproep, maar de drie geschikte kandidaten die overbleven, bleken toch geen geschikte match te zijn.

Hartoperatie
Maar er gebeurde nog iets anders waardoor het niet door kon gaan. "Ik werd plotseling ziek en moest een openhartoperatie ondergaan, waardoor ik niet meer in aanmerking kwam voor een niertransplantatie." Krischer werd van de transplantatielijst geschrapt en de zoektocht kon opnieuw beginnen.

Online succesvol
Ook Louis Keltjens uit Helden had dringend een nieuwe nier nodig. Hij heeft in 2017 hetzelfde gedaan en was 'online succesvol'. Hij kreeg aardig wat reacties en dat leverde hem uiteindelijk een nieuwe nier op. Daar ging echter heel wat aan vooraf. "Allereerst kreeg ik er een nieuwe dagtaak bij: het goed blijven checken van de Facebookpagina. Soms krijg je beledigende reacties of er worden zelfs gelddealtjes aangeboden, zoals 50.000 euro voor een nieuwe nier. Die reacties moesten natuurlijk zo spoedig mogelijk worden verwijderd."

Zeven kilometer
Een andere opvallendheid: uiteindelijk reageerden via het wereldwijde kanaal uitsluitend mensen uit een straal van zeven kilometer. "Dit had de nefroloog (behandelaar nierpatiënten, red.) me al verteld toen ik het hem voorlegde." Van de vele aanmeldingen die hij van potentiële donoren kreeg, was er maar één match. Die zorgde er uiteindelijk voor dat Keltjens in september 2017 een nieuwe nier kreeg.

Afhaken
Monique Krischer heeft ervaren dat mensen die reageren de oproep soms niet serieus genoeg nemen. "Als dan puntje bij paaltje komt, haken ze af." En ook de Maastrichtse kreeg reacties met geldbedragen. "Ik bekeek hun Facebookprofiel eens, en het gekke is: het zijn hele gewone mensen die dat aanbieden. Mensen als jij en ik."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen