Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse volkswijk in opstand tegen plannen loods

Geplaatst opdinsdag 24 augustus 2021 - 18:20

Een groot protest op zaterdag. Dat is het signaal van de bewoners van de volkswijk Limmel aan de gemeente Maastricht. Zij voelen zich overvallen door plannen voor het bouwen van een megaloods in de wijk.

Bewoners in de wijk lanceerden een ambitieus plan voor een grote woonwijk op het braakliggende terrein tussen Limmel en de Maas.

Verbinding
"Het is een van de weinige plekken in Maastricht waar nog betaalbare woningen gebouwd kunnen worden", zo vertelt Chris Meys van het buurtnetwerk Limmel. "Het zou onze wijk Limmel verbinden met de Maas en met het stadsdeel Wyck."

Video: L1

Loods
Eind juli werd het buurtnetwerk overvallen door plannen voor een enorme loods op de beoogde bouwlocatie. Ondernemer Rien Leeijen uit Beringe bleek het terrein te hebben aangekocht. Op het Tregaterrein, waar vroeger de Sphinx tegelfabriek huisde, moet een city hub verrijzen, een overlaadstation richting stadscentrum. Vandaag rijdt Leeijen zelf met een graafmachine over het terrein. Reageren op alle commotie wil hij niet. "Al onze plannen zijn in een klap van tafel geveegd door de aankoop van dit stuk grond", aldus Monique Franssen van het buurtnetwerk.

Lees ook: Protest in Maastricht tegen plan voor distributiecentrum

814 woningen
Leeijen kon zijn plannen lanceren, doordat het gebied de bestemming heeft van bedrijfsterrein. Hoewel gemeente en buurtnetwerk plannen ontwikkelden om 814 woningen te bouwen tussen Limmel en de Maas, verzuimde het stadsbestuur om een voorbereidingsbesluit te nemen. Daarmee zou de gemeente de bestemming van het terrein kunnen veranderen naar woningbouw. Het bood Leeijen ruimte om de plannen voor een distributiecentrum te concretiseren.

Fijnstof
Met zijn plannen sluit Leeijen aan bij de ambities van de gemeente Maastricht, om verkeer te gaan weren uit het stadscentrum. Om de structurele problemen met fijnstof aan te pakken, wil Maastricht het vrachtverkeer gaan verbieden. Een overslagloods moet de schakel worden tussen dat vrachtverkeer en milieuvriendelijk vervoer richting stadscentrum. Chris Meys ziet het plan voor de overslagloods absoluut niet zitten. "Het is een loods van 200 meter lang en 70 meter breed, met 116 laaddocks voor grote vrachtwagens. Aan de andere kant komen dan nog de electrische busjes naar buiten. Dat wordt een enorme impact op het verkeer. Niet alleen in Limmel, maar ook voor de Noorderbrug. Het verkeer gaat vastlopen. Onze wijk wordt daarmee nog zwaarder belast met industrie en fijnstof."

City Hub
Het buurtnetwerk stelt zelf een aantal andere locaties voor als city hub: "In andere steden zie je dat die overlaadplekken ook niet in de stad zelf liggen, maar erbuiten", zo weet Monique Franssen. "Met deskundigen hebben we gekeken naar mogelijke locaties in Maastricht. Je zou kunnen bouwen in de Beatrixhaven, in Randwyck of bij Maastricht Aachen airport. Dan blijft verkeer uit de stad."

Volkswijk
Ook "Lummelaer" Frans Theunisz mengt zich in de discussie. De Maastrichtse volkszanger groeide op in de wijk en speelde jarenlang voor RKVCL, de voetbaltrots van Limmel. Hij komt er vaak, omdat zijn familie er nog woont. Ook die hebben een oproep om te demonstreren aan het raam hangen. "Het is een hechte familie hier in Limmel. De voetbalclub, de fanfare Juliana, een echte volkswijk. Daarom moet de gemeente hier gewoon kiezen voor woningen. En niet van die dure, maar voor mensen zoals ik, voor het volk. Dan verrijst hier een Nuij Lummel."

Raadsvergadering
De gemeente Maastricht kon vandaag niet voor camera reageren. Wel meldt het bestuur dat de gemeenteraad vrijdag 26 augustus wordt geïnformeerd over de stand van zaken. De gemeenteraadsvergadering over de plannen in Limmel wordt drie weken vervroegd naar 7 september.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen