Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse vindt biologische grootvader en bevrijder

Geplaatst opdinsdag 10 september 2019 - 17:32

Na een lange zoektocht heeft de Maastrichtse Jolanda Plantaz haar biologische grootvader Clifford Killian gevonden. De Amerikaan was 75 jaar geleden een van de bevrijders van Limburg.

Helaas voor Plantaz komt het niet tot een ontmoeting. Haar opa is in 1980 bij een auto-ongeluk in Piqua, een stad in de Amerikaanse staat Ohio, om het leven gekomen. Ze gaat in november een bezoekje brengen aan zijn graf.

Echte opa
De Maastrichtse wist lange tijd niet van het bestaan van de Amerikaanse bevrijder. Toen Plantaz 24 jaar geleden bij haar ouders op bezoek ging, vertelde haar vader dat haar opa niet haar biologische grootvader was. Toen kreeg ze te horen dat haar oma na de bevrijding verliefd was geworden op een knappe Amerikaanse soldaat. Toen ze eenmaal doorhad dat ze zwanger was, was haar geliefde alweer terug in Amerika.

Geen spoor
Van de Amerikaan ontbrak op dat moment elk spoor. Plantaz ging meerdere malen met haar familie op vakantie Normandië. Rondneuzen op de de kerkhoven of gesprekken met veteranen leverden niks op. Verder heeft ze ook een privédetective en het tv-programma Spoorloos ingeschakeld. Zonder het gewenste resultaat.

Mail
Ze had haar zoektocht bijna opgegeven, toen ze in april van dit jaar een mailtje kreeg van een vrouw uit Engeland. De Engelse had Plantaz in het verleden ook al eens geholpen. Nu bood ze een dna-onderzoek aan. De Maastrichtse stuurde dna naar Engeland en een paar weken later kwam het verlossende mailtje: 'We got him'.

Puzzel compleet
Nu de Maastrichtse eindelijk weet wie haar biologische grootvader is, kan ze het ook écht een plek geven. De puzzel is nu compleet, en dat in het exact 75 jaar na de bevrijding. Ze heeft inmiddels een mooie foto van haar opa gekregen als aandenken. Binnenkort gaat ze niet alleen een bezoekje aan zijn graf brengen, maar ook op bezoek bij zijn klein- en achterkleinkinderen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen