Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse studentenverenigingen zien ledenaantal stijgen

Geplaatst opwoensdag 2 september 2020 - 7:30

De vier grootste studentenverenigingen in Maastricht hebben fors meer aanmeldingen van nieuwe leden dan voorgaande jaren. In sommige gevallen zelfs meer dan het dubbele aantal aanmeldingen dan in 2019.

Bij de grootste studentenvereniging KoKo hebben ze 200 meer aanmeldingen dan vorig jaar. Dat zegt de kersverse voorzitter Maaike Hooghiemstra. Zij hebben dit jaar het meeste aantal eerstejaars van alle verenigingen binnen weten te halen.

We namen een kijkje bij studentenvereniging Saurus:

Video: L1

Sociaal contact
Landelijk hadden verenigingen vorig jaar iets meer dan 10.000 inschrijvingen, dit jaar zeker 15.200. "Over het algemeen hebben alle studentenverenigingen meer aanmeldingen. De nieuwe studenten willen toch graag sociaal contact", aldus Hooghiemstra.

Behoefte aan sociale contacten
Dit beaamt ook de nieuwe voorzitter van studentenroeivereniging Saurus, Karel van Melle. "Saurus had vorig jaar 248 aanmeldingen. Dit jaar zitten we op ongeveer 280." Naast KoKo en Saurus hebben ook Tragos en Circumflex meer nieuwe leden dit jaar.

Bij Tragos wordt het aantal op 290 geschat en bij circumflex op 260. Studentenvereniging Circumflex laat in een statement weten dat studenten dit jaar inderdaad meer behoefte hebben aan sociale contacten.

Trots
Voor Saurus resulteerde de groei dit jaar in een ledenstop. "Dat is echt nodig geweest, want anders weet je niet wat die eerste periode gaat brengen als je veel te veel nieuwe mensen hebt", zegt Van Melle.

Ondanks dat de forse ledengroei waarschijnlijk de gevolgen zijn van de coronapandemie, staat Van Melle er ook met trots. "Als voorzitter ben ik heel blij, want dit is een hele grote lichting voor Saurus. We hadden dit niet per se verwacht."

Zittend
Voor Saurus is 2020 het beste jaar tot nu toe en dat terwijl het studentenleven er voorlopig toch anders uit gaat zien. Zo hebben de nieuwe leden dit jaar geen ontgroeningsweekend dat normaal gesproken voor binding moet zorgen en zijn voorlopig alle activiteiten zittend.

Maar hoe realistisch is het dat studenten op de vereniging die anderhalve meter afstand houden? "Op de vereniging zijn we er heel strict in", verklaart Van Melle. "We hebben protocollen waar we ons aan moeten houden voor andere organen zoals de universiteit en de gemeente. Zo zitten we, staan de tafels uit elkaar en rechtstaan en in groepen langskomen wordt direct afgestraft. Ook als er een paar biertjes inzitten."

Stil
De afgelopen maanden lag het studentenleven al zo goed als stil. En dat was voor sommige huidige leden moeilijk. "Vooral in het begin toen je niks mocht vond ik het lastig, omdat je gewend bent om heel veel sociaal contact te hebben", vertelt Vianne Rechmann, lid van studentenroeivereniging Saurus. "Je mist toch het contact met een grote groep mensen. En zeker met de nieuwe lichting is het lastig dat je niet iedereen tegelijk kunt zien", zegt Lila Steenaert, ook lid van Saurus.

Van Melle denkt dat het volwaardige studentenleven nog even op zich laat wachten. "De drank, de gezelligheid en andere taferelen die bij het studentenleven horen, zullen nog een jaartje op zich laten wachten, maar studenten leren ook op zichzelf wonen, leren andere mensen kennen. Dat zit er gewoon bij."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen