Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maastrichtse school discrimineert meisjes'

Geplaatst opmaandag 19 maart 2018 - 12:28

De Bernard Lievegoed School in Maastricht overtreedt de wet door een onderscheid te maken tussen jongens en meisjes bij de loting om toelating. Dat zegt Anti Discriminatie Voorziening Limburg.

De school is zo populair dat er geloot moet worden voor een plekje.

Loting voor meisjes
Dit jaar werden er 245 kinderen aangemeld, terwijl er plek is voor maximaal 180 leerlingen. Omdat er dit jaar veel meer meisjes waren aangemeld voor de vrije middelbare school, werden jongens sowieso toegelaten. Meisjes moesten loten. "Dat is een vorm van discriminatie", zegt Chris Baltussen van Anti Discriminatie Voorziening Limburg.

Evenwichtige verdeling
De school streeft naar evenwichtige klassen, waarin evenveel jongens als meisjes zitten. De school geeft les aan leerlingen van vmbo-tl, havo en vwo. Zij zitten in de brugjaren samen in één klas. Er is per niveau bepaald hoeveel meisjes er ingeloot konden worden, om ook daarin evenwicht in de klassen te houden.

Anti Discriminatie Voorziening Limburg stelt dat de reden begrijpelijk is, maar onderscheid maken op basis van geslacht mag simpelweg niet. "Dan moet je kijken naar andere manieren om tot een betere verdeling te komen, maar dat is niet altijd mogelijk", aldus Baltussen.

Aannamebeleid
De school heeft een eigen aannamebeleid. Leerlingen die de laatste twee jaar onderwijs hebben gevolgd op vrije basisscholen hebben voorrang, zij hoeven niet te loten. Kinderen die van een 'gewone' basisschool komen wel. Scholen mogen bepaalde voorrangsregels toepassen als deze duidelijk gecommuniceerd zijn. Er mag echter geen onderscheid worden gemaakt op ras, geloof of geslacht.

Reactie
Volgens de school zelf is er geen discriminatie op basis van sekse. "We selecteren niet op jongens en meisjes, we verdelen evenveel plekken tussen jongens en meisjes. We willen een evenwichtige opbouw van de klassen. Zou het alleen een meisjesschool worden dan hebben we geen afspiegeling van de samenleving", aldus Janny de Vries, directeur van de Bernard Lievegoed School

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen