Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse raad wil niet voor Meerssen beslissen

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 16:11

Het merendeel van de Maastrichtse raadsleden is niet te spreken over de gang van zaken in Meerssen.

De drie wethouders van de gemeente Meerssen stapten dinsdag ondanks de ontstane bestuurscrisis nog niet op. Ze hebben hun toekomst in handen van de gemeente Maastricht gelegd. Daar staat woensdagavond een commissievergadering op de planning over de herindeling van Meerssen.

Lees ook: College Meerssen legt toekomst in handen Maastricht

'Meerssen moet zelf beslissen'
"Het is schandalig dat de raad van Meerssen en de wethouders de bal nu naar ons kaatsen", zegt Tiny Meese van Partij Veilig Maastricht (PVM). Ook de VVD, het CDA, SAB (Sociaal Actieve Burgerpartij) en Groep Lurvink zijn niet te spreken over de gang van zaken. "Het is een beslissing die gemaakt moet worden door Meerssen zelf", zegt Michel Severijns

Uitstel van executie
De Meerssense raad hoopt dat de Maastrichtse raad nog heil ziet in een samenwerking als regiegemeente. Maar een belronde van L1 leidt tot de conclusie dat die kans vrij klein is. Waar een aantal partijen in het begin van het traject nog voorstander was van een regiegemeente lijkt de tendens nu toch te draaien. "In het begin waren wij nog voor, maar nu merk je gewoon dat er niet meer voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden", zegt Meese. "Je merkt ook dat er binnen de Maastrichtse raad nog maar weinig draagvlak is voor een regiegemeente."

Volgens Alexander Lurvink van Groep Lurvink is een regiegemeente uitstel van executie. En ook het SAB is geen voorstander van zo'n constructie. "Het kost ontzettend veel geld", zegt Jos Gorren van SAB. "En wat levert het nou op? Ik begrijp ook niet waarom de Meerssense raad zo hardnekkig door wil gaan met de regiegemeente", zegt Gorren "Je bent toch stom dat je zo hard op je punt wilt blijven staan als zowel beide colleges als de provincie geen kans meer zien in die constructie."

Herindeling
VVD en SP die al vanaf het begin tegen een regiegemeente zijn spreken zich nog niet uit over een herindeling. "Het is aan Meerssen om te komen met nieuwe plannen", zegt Michel Severijns van de VVD. "En dan kunnen we verder praten." Ook Niels Peeters van het CDA zegt dat het nu niet aan Maastricht, maar aan Meerssen is om de volgende stappen te zetten. Volgens Marlise Korsten van GroenLinks kan de optie regiegemeente niet meer op voldoende draagvlak in de raad van Maastricht rekenen. Daarmee is volgens haar de gemeenteraad van Meerssen weer aan zet voor vervolgstappen. "Hetgeen wat de raad van Meerssen nu wil, is gewoon niet meer levensvatbaar", aldus Korsten.

Het college van Maastricht liet eerder al weten in te zetten op een herindeling.

Lees ook: Maastricht zet in op herindeling met Meerssen

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen