Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse pater redde honderden Armeense weeskinderen

Geplaatst opvrijdag 24 april 2015 - 15:14

De Maastrichtse pater franciscaan Maternus Muré heeft tijdens de Armeense genocide honderden Armeense weeskinderen gered.

Hij ontvluchtte de belegerde stad Marache met de kinderen in zijn kielzog en wist ze zo te sparen voor de volkerenmoord. Maternus beschreef de gruwelen in publicaties en brieven aan zijn familie.

Missonaris tussen Armeniërs
Maternus Muré bracht zijn hele leven als missionaris door tussen de Armeniërs. Hij wordt door de Armeense gemeenschap in Limburg gezien als een held. Vrijdag wordt herdacht dat de genocide honderd jaar geleden begon. 24 april is de datum dat honderden notabelen uit Constantinopel werden weggevoerd en wordt gezien als start van de volkerenmoord.

Biografie
Harry Muré uit Margraten werkt aan een biografie van zijn oudoom. Hij bestudeerde de schriftelijke nalatenschap van Maternus en raadpleegde tal van archieven in onder meer Jeruzalem waar Maternus enige tijd verbleef. Ook zocht hij contact met Armeniërs die Maternus nog gekend hebben tijdens zijn laatste levensjaren in Aleppo. Door de oorlog in Syrië zijn inmiddels alle contacten met zijn bronnen daar verbroken.

Genocide
De Armeense gemeenschap in Limburg, die naar schatting ruim 2000 mensen telt, herdenkt de genocide morgen met een concert en Armeense poëzie. Vandaag luiden om 19.15 uur - als verwijzing naar het jaar 1915 - onder meer de kerkklokken van de Sint Jan en de Sint Servaas in Maastricht.

Lees meer over het leven van Maternus Muré in de Limburgse kranten van zaterdag.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Armeense steen ingezegend in Maastricht
Proeflabradors Maastricht in gezinnen geplaatst
Hotelkamer Maastricht op één na duurste
Mosae Forum Maastricht ontruimd na vondst rookbom
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen