Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse neuroloog wil meer onderzoek hersenschade

Geplaatst opzaterdag 25 mei 2019 - 17:05

Er moet meer aandacht komen voor onderzoek naar ernstig hersenschade, vindt neuroloog Marcel Ariës van Maastricht UMC+.

Jaarlijks komen er 20.000 mensen op de spoedeisende hulp met een hersenletsel. Daarvan hebben er 400 zwaar hersenletsel. Hulp voor deze mensen is er nauwelijks, stelt Ariës tijdens een rondetafelconferentie in Ulestraten.

Aanpak
Volgens de arts is de afgelopen 25 jaar niets veranderd in de aanpak van hersenschade. "Ik vergelijk het altijd met een verstuikte enkel. Dat is een zwelling. Je doet dan het been omhoog. En dat is het dan", zegt hij. "Als iemand met hersenschade binnenkomt doen we eigenlijk hetzelfde. Dat kan natuurlijk niet."

Meer dan een zwelling
Samen met onderzoekers in Europa doet hij nu onderzoek naar nieuwe behandelmethodes. "Een hersenschade is meer dan alleen een zwelling in het hoofd. Ook de doorbloeding is bijvoorbeeld van belang", zo stelt Ariës. "Ook moeten we rekening houden met het individu. De een heeft toch meer zwelling dan een ander. En daar moeten we rekening mee houden."

Fonds
Om het onderzoek te bekostigen, heeft de afdeling Intensive Care van Maastricht UMC+ het HersenStrijd Fonds in het leven geroepen. Daarmee hoopt Ariëns minstens 200.000 euro op te halen om het onderzoek te intensiveren.

Vergeten te sterven
En daar is Nathalie Sieben uit Maastricht blij mee. Zij werd tijdens een fietstocht in september 2006 aangereden door een auto waardoor ze een zware hersenschade opliep. "Ik ben overleden, maar ben vergeten te sterven", zegt Sieben. "Je leven is helemaal voorbij. Je moet helemaal opnieuw gaan bouwen. Maar met hersenletsel is het moeilijk bouwen." Nu, 13 jaar later, ondervindt ze nog dagelijks de gevolgen van het ongeluk. "Ik kan mijn linkerarm nauwelijks gebruiken. En ook lopen gaat moeilijk."

Forever
Zij hoopt dat het onderzoek resultaten gaan opleveren en de toekomstige slachtoffers van bijvoorbeeld fietsongelukken, beter geholpen worden. "Vaak treft het jonge mensen", zegt ze. "En ik gun niemand deze situatie. Het lastige is dat er geen einde is. Het is forever."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen