Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maastrichtse neuroloog wil meer onderzoek hersenschade

Geplaatst opzaterdag 25 mei 2019 - 17:05

Er moet meer aandacht komen voor onderzoek naar ernstig hersenschade, vindt neuroloog Marcel Ariës van Maastricht UMC+.

Jaarlijks komen er 20.000 mensen op de spoedeisende hulp met een hersenletsel. Daarvan hebben er 400 zwaar hersenletsel. Hulp voor deze mensen is er nauwelijks, stelt Ariës tijdens een rondetafelconferentie in Ulestraten.

Aanpak
Volgens de arts is de afgelopen 25 jaar niets veranderd in de aanpak van hersenschade. "Ik vergelijk het altijd met een verstuikte enkel. Dat is een zwelling. Je doet dan het been omhoog. En dat is het dan", zegt hij. "Als iemand met hersenschade binnenkomt doen we eigenlijk hetzelfde. Dat kan natuurlijk niet."

Meer dan een zwelling
Samen met onderzoekers in Europa doet hij nu onderzoek naar nieuwe behandelmethodes. "Een hersenschade is meer dan alleen een zwelling in het hoofd. Ook de doorbloeding is bijvoorbeeld van belang", zo stelt Ariës. "Ook moeten we rekening houden met het individu. De een heeft toch meer zwelling dan een ander. En daar moeten we rekening mee houden."

Fonds
Om het onderzoek te bekostigen, heeft de afdeling Intensive Care van Maastricht UMC+ het HersenStrijd Fonds in het leven geroepen. Daarmee hoopt Ariëns minstens 200.000 euro op te halen om het onderzoek te intensiveren.

Vergeten te sterven
En daar is Nathalie Sieben uit Maastricht blij mee. Zij werd tijdens een fietstocht in september 2006 aangereden door een auto waardoor ze een zware hersenschade opliep. "Ik ben overleden, maar ben vergeten te sterven", zegt Sieben. "Je leven is helemaal voorbij. Je moet helemaal opnieuw gaan bouwen. Maar met hersenletsel is het moeilijk bouwen." Nu, 13 jaar later, ondervindt ze nog dagelijks de gevolgen van het ongeluk. "Ik kan mijn linkerarm nauwelijks gebruiken. En ook lopen gaat moeilijk."

Forever
Zij hoopt dat het onderzoek resultaten gaan opleveren en de toekomstige slachtoffers van bijvoorbeeld fietsongelukken, beter geholpen worden. "Vaak treft het jonge mensen", zegt ze. "En ik gun niemand deze situatie. Het lastige is dat er geen einde is. Het is forever."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen