Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maastrichtse miljardair Leon Melchior (88) overleden

Geplaatst opwoensdag 11 november 2015 - 11:17

De Maastrichtse miljardair, paardenhandelaar en oud-sportbestuurder Leon Melchior is overleden.

Melchior overleed in de nacht van dinsdag op woensdag, zo bevestigen zijn vrienden aan Dagblad de Limburger. Hij is 88 jaar geworden. De zakenman woonde al jaren in het Belgisch-Limburgse Lanaken, vlak over de grens bij Maastricht.

Paardensport
Melchior, altijd een sigaar in de mond, verwierf in Limburg bekenheid als bouwmagnaat en sportbestuurder, maar was daarnaast als eigenaar van springstal Zangersheide een invloedrijke figuur in de paardensport.

SS-verleden
Melchior werd in de Tweede Wereldoorlog als oudste van een vaderloos gezin lid van de Waffen SS. Omdat hij tijdens de oorlog voor de Duitsers aan het oostfront vocht, werd hem bij terugkomst zijn Nederlandse nationaliteit ontnomen. Hij zou later zelf zeggen dat hij zich voor het avontuur bij de Duitsers aansloot: "Ik zou me met hetzelfde gemak bij de Amerikanen hebben aangemeld als die in de buurt waren geweest en jonge knapen in hun leger hadden toegelaten."

Voorzitter MVV
De puissant rijke zakenman was vanaf de jaren tachtig voorzitter en geldschieter van MVV. Hij had grootse plannen met de club; de bouwmagnaat wilde een groot multifunctioneel overdekt voetbalstadion uit de grond stampen. Uiteindelijk kwam er niets van de plannen terecht, het omstreden verleden van Melchior zou daar een rol in hebben gespeeld. In 2003, toen hij al jaren vertrokken was als voorzitter, wist Melchior MVV met een financiële injectie van de ondergang te redden.

Onderscheiding
Toenmalig burgemeester Gerd Leers, die het reddingsplan samen met Melchior vormgaf, speldde hem daarna het Ereteken van Verdienste op. Toen Melchior later ook een Belgische onderscheiding kreeg vanwege zijn verdiensten in de paardensport, reageerde wijlen nazi-jager Simon Wiesenthal woest.

Onderscheiding voor Leon Melchior (2004).
Archieffoto MGL: Frits Widdershoven
Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Maastrichtse miljardair Leon Melchior begraven
Lanaken is boos op Maastricht vanwege nieuwe tramlijn
Lanaken bevriest samenwerking Maastricht om tramrel
Maastricht en provincie willen tramlijn Maastricht-Hasselt
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen