Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse meisjes uren op de Markt voor het klimaat

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 19:01

De 12-jarige Maxima en 11-jarige Vida van de Maastrichtse Aloysius-basisschool hebben donderdag op de Markt in Maastricht geprotesteerd. De Maastrichtse meisjes willen dat er iets verandert aan het klimaatbeleid in Nederland.

"Ik vond klimaatverandering altijd al belangrijk", vertelt Vida. Samen met haar vriendinnetje Maxima heeft ze protestborden en flyers gemaakt. Op de Markt in Maastricht zijn de twee dames donderdag de enige protestanten, maar in Den Haag stroomde het vol met boze jongeren.

Tienduizend jongeren
Op het Malieveld in Den Haag kwamen donderdag namelijk ruim tienduizend jongeren bij elkaar om aandacht te vragen voor het klimaat. De scholieren kwamen uit het hele land, waaronder Limburg.

Klimaatspijbelaars
Volgens de leerplichtwet moeten zij eigenlijk naar school, maar iedere middelbare school mag zelf bepalen hoe ze met de 'klimaatspijbelaars' omgaan. Zo stuurde middelbare school Groenewald in Stein een brief naar alle ouders waarin ze aangeeft dat ze wil meewerken aan het maatschappelijk doel. Ouders moesten van tevoren dan wel aangeven dat hun kinderen gingen demonstreren.

Wethouder
De protestactie van Maxima en Vida bleef donderdag niet onopgemerkt. De meisjes werden door wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) van de gemeente Maastricht uitgenodigd in het stadhuis. Na een goed gesprek en een foto met de wethouder gingen de dames toen weer protesteren.

Nog eens
Donderdag zaten ze nog met z'n tweetjes op de Markt, maar in de toekomst hopen ze dat er meer klasgenootjes aansluiten. "We willen het nog eens doen, maar dan in het weekend", vertelt Vida. "En dan met iedereen die het gewoon belangrijk vindt."

Scholieren van het Bernardinuscollege (Heerlen) protesteerden op het Malieveld in Den Haag.
Foto: Fiedel van der Hijden

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen