Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse meisjes uren op de Markt voor het klimaat

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 19:01

De 12-jarige Maxima en 11-jarige Vida van de Maastrichtse Aloysius-basisschool hebben donderdag op de Markt in Maastricht geprotesteerd. De Maastrichtse meisjes willen dat er iets verandert aan het klimaatbeleid in Nederland.

"Ik vond klimaatverandering altijd al belangrijk", vertelt Vida. Samen met haar vriendinnetje Maxima heeft ze protestborden en flyers gemaakt. Op de Markt in Maastricht zijn de twee dames donderdag de enige protestanten, maar in Den Haag stroomde het vol met boze jongeren.

Tienduizend jongeren
Op het Malieveld in Den Haag kwamen donderdag namelijk ruim tienduizend jongeren bij elkaar om aandacht te vragen voor het klimaat. De scholieren kwamen uit het hele land, waaronder Limburg.

Klimaatspijbelaars
Volgens de leerplichtwet moeten zij eigenlijk naar school, maar iedere middelbare school mag zelf bepalen hoe ze met de 'klimaatspijbelaars' omgaan. Zo stuurde middelbare school Groenewald in Stein een brief naar alle ouders waarin ze aangeeft dat ze wil meewerken aan het maatschappelijk doel. Ouders moesten van tevoren dan wel aangeven dat hun kinderen gingen demonstreren.

Wethouder
De protestactie van Maxima en Vida bleef donderdag niet onopgemerkt. De meisjes werden door wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) van de gemeente Maastricht uitgenodigd in het stadhuis. Na een goed gesprek en een foto met de wethouder gingen de dames toen weer protesteren.

Nog eens
Donderdag zaten ze nog met z'n tweetjes op de Markt, maar in de toekomst hopen ze dat er meer klasgenootjes aansluiten. "We willen het nog eens doen, maar dan in het weekend", vertelt Vida. "En dan met iedereen die het gewoon belangrijk vindt."

Scholieren van het Bernardinuscollege (Heerlen) protesteerden op het Malieveld in Den Haag.
Foto: Fiedel van der Hijden

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen