Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse meisjes uren op de Markt voor het klimaat

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 19:01

De 12-jarige Maxima en 11-jarige Vida van de Maastrichtse Aloysius-basisschool hebben donderdag op de Markt in Maastricht geprotesteerd. De Maastrichtse meisjes willen dat er iets verandert aan het klimaatbeleid in Nederland.

"Ik vond klimaatverandering altijd al belangrijk", vertelt Vida. Samen met haar vriendinnetje Maxima heeft ze protestborden en flyers gemaakt. Op de Markt in Maastricht zijn de twee dames donderdag de enige protestanten, maar in Den Haag stroomde het vol met boze jongeren.

Tienduizend jongeren
Op het Malieveld in Den Haag kwamen donderdag namelijk ruim tienduizend jongeren bij elkaar om aandacht te vragen voor het klimaat. De scholieren kwamen uit het hele land, waaronder Limburg.

Klimaatspijbelaars
Volgens de leerplichtwet moeten zij eigenlijk naar school, maar iedere middelbare school mag zelf bepalen hoe ze met de 'klimaatspijbelaars' omgaan. Zo stuurde middelbare school Groenewald in Stein een brief naar alle ouders waarin ze aangeeft dat ze wil meewerken aan het maatschappelijk doel. Ouders moesten van tevoren dan wel aangeven dat hun kinderen gingen demonstreren.

Wethouder
De protestactie van Maxima en Vida bleef donderdag niet onopgemerkt. De meisjes werden door wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) van de gemeente Maastricht uitgenodigd in het stadhuis. Na een goed gesprek en een foto met de wethouder gingen de dames toen weer protesteren.

Nog eens
Donderdag zaten ze nog met z'n tweetjes op de Markt, maar in de toekomst hopen ze dat er meer klasgenootjes aansluiten. "We willen het nog eens doen, maar dan in het weekend", vertelt Vida. "En dan met iedereen die het gewoon belangrijk vindt."

Scholieren van het Bernardinuscollege (Heerlen) protesteerden op het Malieveld in Den Haag.
Foto: Fiedel van der Hijden

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen