Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse meisjes uren op de Markt voor het klimaat

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 19:01

De 12-jarige Maxima en 11-jarige Vida van de Maastrichtse Aloysius-basisschool hebben donderdag op de Markt in Maastricht geprotesteerd. De Maastrichtse meisjes willen dat er iets verandert aan het klimaatbeleid in Nederland.

"Ik vond klimaatverandering altijd al belangrijk", vertelt Vida. Samen met haar vriendinnetje Maxima heeft ze protestborden en flyers gemaakt. Op de Markt in Maastricht zijn de twee dames donderdag de enige protestanten, maar in Den Haag stroomde het vol met boze jongeren.

Tienduizend jongeren
Op het Malieveld in Den Haag kwamen donderdag namelijk ruim tienduizend jongeren bij elkaar om aandacht te vragen voor het klimaat. De scholieren kwamen uit het hele land, waaronder Limburg.

Klimaatspijbelaars
Volgens de leerplichtwet moeten zij eigenlijk naar school, maar iedere middelbare school mag zelf bepalen hoe ze met de 'klimaatspijbelaars' omgaan. Zo stuurde middelbare school Groenewald in Stein een brief naar alle ouders waarin ze aangeeft dat ze wil meewerken aan het maatschappelijk doel. Ouders moesten van tevoren dan wel aangeven dat hun kinderen gingen demonstreren.

Wethouder
De protestactie van Maxima en Vida bleef donderdag niet onopgemerkt. De meisjes werden door wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) van de gemeente Maastricht uitgenodigd in het stadhuis. Na een goed gesprek en een foto met de wethouder gingen de dames toen weer protesteren.

Nog eens
Donderdag zaten ze nog met z'n tweetjes op de Markt, maar in de toekomst hopen ze dat er meer klasgenootjes aansluiten. "We willen het nog eens doen, maar dan in het weekend", vertelt Vida. "En dan met iedereen die het gewoon belangrijk vindt."

Scholieren van het Bernardinuscollege (Heerlen) protesteerden op het Malieveld in Den Haag.
Foto: Fiedel van der Hijden

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen