Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse leerlingen hoeven eindexamens niet over te doen

Geplaatst opwoensdag 27 juni 2018 - 14:37

De 354 leerlingen van het VMBO Maastricht hoeven hun eindexamen niet over te doen.

De uitslag van de schriftelijke eindexamens blijft staan. Dat heeft minister Arie Slob van Onderwijs woensdagmiddag bekendgemaakt in een overleg met leden van de Tweede Kamer.

Toetsen opnieuw
Dit besluit betekent echter niet dat de leerlingen nu een diploma krijgen. Er ontbreken veel cijfers en er zijn veel toetsen niet gemaakt. Later moet per leerling blijken wat er opnieuw gemaakt moet worden. Leerlingen zijn tot eind 2018 in staat om de tekortkomingen weg te werken. Indien mogelijk kunnen ze wel in september starten aan een vervolgopleiding.

Grote puinhoop
"Het gaat hier om wantoestanden door bestuurlijk falen", zo vertelde de minister. "Er werd door de scholen gezegd dat het ging om administratieve fouten, maar dat beeld klopt niet. Er was sprake van grote tekortkomingen in vele duizenden schoolexamens." Uit onderzoek is de afgelopen dagen gebleken dat cijfers niet zijn ingevuld, toetsen niet zijn gemaakt en stages niet zijn afgerond. De grootste problemen waren er met de vakken Engels, wiskunde en verschillende praktijkvakken.

Lees ook: Minister over examendebacle: 'Enorme wantoestanden'

Niet gemaakt
Afgelopen vrijdag kregen de leerlingen de schrik van hun leven toen bleek dat de eindexamens ongeldig werden verklaard. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie was namelijk gebleken dat leerlingen de afgelopen jaar meerdere toetsen niet hadden gemaakt of zelfs een cijfer hadden gekregen voor nooit gemaakte examens.

Lees ook: 354 examens VMBO Maastricht afgekeurd door foute toetsing

Hard ingrijpen
De administratie van de school bleek een grote puinhoop te zijn. Dat was reden voor de minister om hard in te grijpen. Wat volgde was veel onzekerheid en groot protest van de gedupeerde leerlingen en hun ouders. Ze voerden onder meer actie in Den Haag om alsnog hun diploma te kunnen krijgen.

Afgelopen dagen is er volop overleg geweest om tot een oplossing te komen. Inzet was daarbij de eindexamens alsnog geldig te verklaren en per leerling te kijken welke toetsen alsnog gemaakt moeten worden.

Lees ook: Alle feiten over het Maastrichtse examendebacle op een rijtje

Individuele gevolgen
De leerlingen worden door de school vanaf maandag geïnformeerd over de individuele gevolgen van het besluit van de minister. Ook moet duidelijk worden op welke manier de leerlingen begeleiding krijgen bij het maken van de toetsen. Er wordt onder meer gekeken naar extra onderwijs tijdens de zomervakantie. Mogelijk worden voor de begeleiding docenten uit het hele land ingezet.

Donderdagavond was er in de Tweede Kamer nog een debat over het eindexamendebacle gepland, maar dat is van de baan. Scholenkoepel LVO stuurde vanwege het geblunder eerder deze week al twee bestuurders de laan uit.

Lees hier eerdere berichten over het Eindexamendebacle bij VMBO Maastricht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen