Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maastrichtse leerlingen hoeven eindexamens niet over te doen

Geplaatst opwoensdag 27 juni 2018 - 14:37

De 354 leerlingen van het VMBO Maastricht hoeven hun eindexamen niet over te doen.

De uitslag van de schriftelijke eindexamens blijft staan. Dat heeft minister Arie Slob van Onderwijs woensdagmiddag bekendgemaakt in een overleg met leden van de Tweede Kamer.

Toetsen opnieuw
Dit besluit betekent echter niet dat de leerlingen nu een diploma krijgen. Er ontbreken veel cijfers en er zijn veel toetsen niet gemaakt. Later moet per leerling blijken wat er opnieuw gemaakt moet worden. Leerlingen zijn tot eind 2018 in staat om de tekortkomingen weg te werken. Indien mogelijk kunnen ze wel in september starten aan een vervolgopleiding.

Grote puinhoop
"Het gaat hier om wantoestanden door bestuurlijk falen", zo vertelde de minister. "Er werd door de scholen gezegd dat het ging om administratieve fouten, maar dat beeld klopt niet. Er was sprake van grote tekortkomingen in vele duizenden schoolexamens." Uit onderzoek is de afgelopen dagen gebleken dat cijfers niet zijn ingevuld, toetsen niet zijn gemaakt en stages niet zijn afgerond. De grootste problemen waren er met de vakken Engels, wiskunde en verschillende praktijkvakken.

Lees ook: Minister over examendebacle: 'Enorme wantoestanden'

Niet gemaakt
Afgelopen vrijdag kregen de leerlingen de schrik van hun leven toen bleek dat de eindexamens ongeldig werden verklaard. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie was namelijk gebleken dat leerlingen de afgelopen jaar meerdere toetsen niet hadden gemaakt of zelfs een cijfer hadden gekregen voor nooit gemaakte examens.

Lees ook: 354 examens VMBO Maastricht afgekeurd door foute toetsing

Hard ingrijpen
De administratie van de school bleek een grote puinhoop te zijn. Dat was reden voor de minister om hard in te grijpen. Wat volgde was veel onzekerheid en groot protest van de gedupeerde leerlingen en hun ouders. Ze voerden onder meer actie in Den Haag om alsnog hun diploma te kunnen krijgen.

Afgelopen dagen is er volop overleg geweest om tot een oplossing te komen. Inzet was daarbij de eindexamens alsnog geldig te verklaren en per leerling te kijken welke toetsen alsnog gemaakt moeten worden.

Lees ook: Alle feiten over het Maastrichtse examendebacle op een rijtje

Individuele gevolgen
De leerlingen worden door de school vanaf maandag geïnformeerd over de individuele gevolgen van het besluit van de minister. Ook moet duidelijk worden op welke manier de leerlingen begeleiding krijgen bij het maken van de toetsen. Er wordt onder meer gekeken naar extra onderwijs tijdens de zomervakantie. Mogelijk worden voor de begeleiding docenten uit het hele land ingezet.

Donderdagavond was er in de Tweede Kamer nog een debat over het eindexamendebacle gepland, maar dat is van de baan. Scholenkoepel LVO stuurde vanwege het geblunder eerder deze week al twee bestuurders de laan uit.

Lees hier eerdere berichten over het Eindexamendebacle bij VMBO Maastricht.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen