Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse Iraniërs beveiligd na liquidaties

Geplaatst opzaterdag 12 oktober 2019 - 21:31

Twee in Maastricht wonende Iraniërs worden door de politie beveiligd vanwege serieuze en aanhoudende bedreigingen. Het gaat om tegenstanders van het Iraans bewind in Teheran.

Dat heeft zaterdag onderzoeksprogramma Argos onthuld.

Activisten
Het gaat om Emad Halafi en Ghasem Abed, twee kopstukken van het Arab Front for the Liberation of Al-Ahwaz, ofwel AFLA. Zij - en andere in Nederland wonende Nederlands-Iraanse activisten - worden dermate serieus bedreigd dat voor hun leven wordt gevreesd. Hoezeer zij gevaar lopen werd duidelijk na liquidaties van Iraanse activisten die in Nederland woonden, in 2015 in Almere en in 2017 in Den Haag. Na de liquidatie in Den Haag zat Abed een tijd met zijn gezin ondergedoken. Maar nu zijn er nog steeds 'beschermingsmaatregelen', meldt Argos, en dat geldt voor zeker nog één andere in Nederland wonende Iraniër.

'Dodenlijst'
Halifi krijgt dreigtelefoontjes: "We maken jullie af. We weten waar jullie zijn. Jullie moeten stoppen." De bedreigingen zijn volgens hem de afgelopen vijf jaar erger geworden. In februari van dit jaar is er iemand zijn huis binnengedrongen op een moment dat er niemand was. Er wordt een flink bedrag aan Iraakse dinars achtergelaten op de bank in hun woonkamer. Hij belt direct met zijn vaste contactpersoon bij de politie. De daders willen volgens hem de boodschap overbrengen dat ze kunnen toeslaan wanneer ze willen. Maar Halifi wil niet zwichten voor de bedreigingen: "We gaan gewoon verder. Ik ben niet bang."

Inlichtingendiensten
In januari van dit jaar werd bevestigd dat Iran achter de liquidaties in 2015 en 2017 zit. "Op basis van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten en de AIVD acht Nederland het waarschijnlijk dat Iran de hand heeft gehad in (voorbereidingen op) liquidaties en aanslagen op Europees grondgebied", schreef minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken destijds aan de Tweede Kamer. Ook elders in Europa zijn er incidenten, onder andere in Denemarken, Zweden en Frankrijk.

Sancties
De liquidaties in Nederland zijn volgens het kabinet 'een onaanvaardbare schending van de Nederlandse soevereiniteit'. Als maatregel zijn twee Iraanse diplomaten het land uitgezet. En de EU heeft mede op voorspraak van Nederland sancties ingesteld tegen het Iraanse ministerie van inlichtingen, het MOIS. Maar de dreiging is volgens Argos nog niet verdwenen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen