Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse Iraniërs beveiligd na liquidaties

Geplaatst opzaterdag 12 oktober 2019 - 21:31

Twee in Maastricht wonende Iraniërs worden door de politie beveiligd vanwege serieuze en aanhoudende bedreigingen. Het gaat om tegenstanders van het Iraans bewind in Teheran.

Dat heeft zaterdag onderzoeksprogramma Argos onthuld.

Activisten
Het gaat om Emad Halafi en Ghasem Abed, twee kopstukken van het Arab Front for the Liberation of Al-Ahwaz, ofwel AFLA. Zij - en andere in Nederland wonende Nederlands-Iraanse activisten - worden dermate serieus bedreigd dat voor hun leven wordt gevreesd. Hoezeer zij gevaar lopen werd duidelijk na liquidaties van Iraanse activisten die in Nederland woonden, in 2015 in Almere en in 2017 in Den Haag. Na de liquidatie in Den Haag zat Abed een tijd met zijn gezin ondergedoken. Maar nu zijn er nog steeds 'beschermingsmaatregelen', meldt Argos, en dat geldt voor zeker nog één andere in Nederland wonende Iraniër.

'Dodenlijst'
Halifi krijgt dreigtelefoontjes: "We maken jullie af. We weten waar jullie zijn. Jullie moeten stoppen." De bedreigingen zijn volgens hem de afgelopen vijf jaar erger geworden. In februari van dit jaar is er iemand zijn huis binnengedrongen op een moment dat er niemand was. Er wordt een flink bedrag aan Iraakse dinars achtergelaten op de bank in hun woonkamer. Hij belt direct met zijn vaste contactpersoon bij de politie. De daders willen volgens hem de boodschap overbrengen dat ze kunnen toeslaan wanneer ze willen. Maar Halifi wil niet zwichten voor de bedreigingen: "We gaan gewoon verder. Ik ben niet bang."

Inlichtingendiensten
In januari van dit jaar werd bevestigd dat Iran achter de liquidaties in 2015 en 2017 zit. "Op basis van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten en de AIVD acht Nederland het waarschijnlijk dat Iran de hand heeft gehad in (voorbereidingen op) liquidaties en aanslagen op Europees grondgebied", schreef minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken destijds aan de Tweede Kamer. Ook elders in Europa zijn er incidenten, onder andere in Denemarken, Zweden en Frankrijk.

Sancties
De liquidaties in Nederland zijn volgens het kabinet 'een onaanvaardbare schending van de Nederlandse soevereiniteit'. Als maatregel zijn twee Iraanse diplomaten het land uitgezet. En de EU heeft mede op voorspraak van Nederland sancties ingesteld tegen het Iraanse ministerie van inlichtingen, het MOIS. Maar de dreiging is volgens Argos nog niet verdwenen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen