Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse Iraniërs beveiligd na liquidaties

Geplaatst opzaterdag 12 oktober 2019 - 21:31

Twee in Maastricht wonende Iraniërs worden door de politie beveiligd vanwege serieuze en aanhoudende bedreigingen. Het gaat om tegenstanders van het Iraans bewind in Teheran.

Dat heeft zaterdag onderzoeksprogramma Argos onthuld.

Activisten
Het gaat om Emad Halafi en Ghasem Abed, twee kopstukken van het Arab Front for the Liberation of Al-Ahwaz, ofwel AFLA. Zij - en andere in Nederland wonende Nederlands-Iraanse activisten - worden dermate serieus bedreigd dat voor hun leven wordt gevreesd. Hoezeer zij gevaar lopen werd duidelijk na liquidaties van Iraanse activisten die in Nederland woonden, in 2015 in Almere en in 2017 in Den Haag. Na de liquidatie in Den Haag zat Abed een tijd met zijn gezin ondergedoken. Maar nu zijn er nog steeds 'beschermingsmaatregelen', meldt Argos, en dat geldt voor zeker nog één andere in Nederland wonende Iraniër.

'Dodenlijst'
Halifi krijgt dreigtelefoontjes: "We maken jullie af. We weten waar jullie zijn. Jullie moeten stoppen." De bedreigingen zijn volgens hem de afgelopen vijf jaar erger geworden. In februari van dit jaar is er iemand zijn huis binnengedrongen op een moment dat er niemand was. Er wordt een flink bedrag aan Iraakse dinars achtergelaten op de bank in hun woonkamer. Hij belt direct met zijn vaste contactpersoon bij de politie. De daders willen volgens hem de boodschap overbrengen dat ze kunnen toeslaan wanneer ze willen. Maar Halifi wil niet zwichten voor de bedreigingen: "We gaan gewoon verder. Ik ben niet bang."

Inlichtingendiensten
In januari van dit jaar werd bevestigd dat Iran achter de liquidaties in 2015 en 2017 zit. "Op basis van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten en de AIVD acht Nederland het waarschijnlijk dat Iran de hand heeft gehad in (voorbereidingen op) liquidaties en aanslagen op Europees grondgebied", schreef minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken destijds aan de Tweede Kamer. Ook elders in Europa zijn er incidenten, onder andere in Denemarken, Zweden en Frankrijk.

Sancties
De liquidaties in Nederland zijn volgens het kabinet 'een onaanvaardbare schending van de Nederlandse soevereiniteit'. Als maatregel zijn twee Iraanse diplomaten het land uitgezet. En de EU heeft mede op voorspraak van Nederland sancties ingesteld tegen het Iraanse ministerie van inlichtingen, het MOIS. Maar de dreiging is volgens Argos nog niet verdwenen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen