Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse hoogleraar weg als directeur WODC

Geplaatst opdinsdag 19 juni 2018 - 19:17

De directeur van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC), Frans Leeuw, stapt op naar aanleiding van een kritisch rapport over de omgang met een klokkenluider.

Zowel directeur Frans Leeuw als de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onzorgvuldig gehandeld, concludeert een onderzoekscommissie. Leeuw is ook hoogleraar aan de universiteit van Maastricht.

Softdrugs
De commissie onderzocht hoe het WODC, dat onder het ministerie van Justitie en Veiligheid valt, een klacht behandelde over beïnvloeding door datzelfde ministerie. Een onderzoekster klaagde dat het ministerie haar onder druk zette om 'onwelgevallige conclusies' van onderzoek naar softdrugs aan te passen.

Geen gehoor
De klokkenluider kaartte haar bezwaren herhaaldelijk en tot op het hoogste niveau aan, maar vond geen gehoor. Dat rekent de commissie-Verhulp, die door minister Ferd Grapperhaus op de zaak is gezet, directeur De Leeuw en de hoogste ambtenaar van het ministerie aan.

Het beste te dienen
Leeuw herkent zich "maar in beperkte mate in de (generaliserende) kwalificaties over met name mijn leiderschapsstijl", maar denkt met zijn opstappen het WODC "het beste te dienen". De commissie gaat niet zover om te concluderen dat onderzoeker Marianne van Ooyen gelijk had met haar beklag. Maar dat verdiende wel een serieuze blik, want zij kon "terecht vermoeden dat van pogingen tot beïnvloeding van de uitkomsten van onafhankelijk onderzoek sprake was".

Gevaar
Beïnvloeding van een WODC-onderzoek "vormt een gevaar" voor de taak van de Tweede Kamer om de regering te controleren, stelt de commissie. De Kamer leunt voor zijn oordeel vaak op onderzoeken van het WODC. Een andere commissie, die onderzoek doet naar de mogelijke beïnvloeding van de onderzoeken naar softdrugs, komt in het najaar met haar rapport.

Inschattingsfouten
De commissie-Verhulp doet een aantal aanbevelingen over hoe om te gaan met anonieme meldingen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat er 'inschattingsfouten' zijn gemaakt en dat daarvan moet worden geleerd. Over de aanbevelingen van de commissie doet Grapperhaus nog geen harde toezeggingen.

Lees ook: Maastrichtse hoogleraar onder vuur na onthulling Nieuwsuur

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen