Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse hardcorepunker geëerd met eigen plein

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 17:22

Met de onthulling Richie Backfireplein in Maastricht eert de stad voor het eerst een lokale grootheid uit de hardcore-punkwereld.

Nadat de onthulling van het plein een paar keer was uitgesteld vanwege coronabeperkingen, is het naambordje woensdag alsnog bevestigd.

Richard Bruinen
Het plein voor de Muziekgieterij in Maastricht is vernoemd naar Richard Bruinen, die als bijnaam 'de lange' of 'Richie Backfire' had. In de jaren negentig drumde Bruinen in verschillende hardcore-punkbands, zoals Right Direction en Backfire! Met die laatste werd de drummer het meest bekend.

M-Town Rebels
Destijds waren de Maastrichtenaren pioniers in het harde, snelle en agressief klinkende genre. Onder aanvoering van de charismatische, twee meter lange Richie Backfire kreeg de hardcorescene in Maastricht wereldfaam als de M-town Rebels. "Dat werd opeens heel groot" vertelt Dave Reumers, zanger van Right Direction en jeugdvriend van Bruinen. "Zelfs Amerikaanse bands wilden per se spelen in M-town."

Middelpunt
"Richie regelde alles", vertelt Reumers. "Hij was gewoon het middelpunt van de scene, iedereen keek letterlijk tegen hem op." Ook stond de drummer te boek als batteraaf en de grootste grappenmaker. "Het was heel emotioneel toen ik hoorde dat hij een eigen plein zou krijgen. Ik stond met de tranen in mijn ogen. Vroeger zei Richard een keer dat-ie honderd jaar zou worden, nu is hij onsterfelijk."

Depressie
Over persoonlijke zaken sprak Richie Backfire niet. Dat was ook de reden dat veel mensen om hem heen niet doorhadden dat Richard worstelde met depressieve gevoelens en met zijn verleden, waarin hij seksueel misbruik had meegemaakt.

Zelfmoord
De schok was voor vrienden en fans dan ook groot toen hij zich in 1999, op 26-jarige leeftijd, door het hoofd schoot in het bos bij de ENCI-groeve. De afscheidsdienst voor Richard was afgeladen vol. Meer dan duizend mensen woonden de dienst bij, die al was verplaatst vanwege de verwachte drukte. "Mensen stonden zelfs nog buiten de kerk!"

Evenement
Wereldwijd bestaan er legio straten en pleinen die naar musici genoemd zijn, maar punkers valt die eer maar zelden ten deel. Het Richie Backfireplein is waarschijnlijk zelfs het eerste plein dat naar iemand uit de hardcorewereld is vernoemd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de onthulling van het plein gepaard gaan met een festival. Later werd dat een dinnershow, maar door de coronamaatregelen is er nu helemaal niets mogelijk. Dat is wel heel erg jammer, vindt Gijsbers. Maar zodra het mogelijk is, komt er ook een muzikaal evenement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen