Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse doorbraak tegen artrose in zicht

Geplaatst opwoensdag 19 april 2017 - 7:11

Onderzoek van Maastrichts Universitair Medisch Centrum leidt in de nabije toekomst mogelijk tot een behandeling tegen artrose.

Volgens De Limburger hebben onderzoekers in Maastricht een stof gevonden die ervoor zorgt dat kraakbeen minder snel wordt afgebroken of zelfs opnieuw wordt aangemaakt.

Pijn
Patiënten met artrose hebben last van erg pijnlijke gewrichten omdat hun lichaam steeds minder kraakbeen aanmaakt. Het kraakbeen houdt de gewrichten normaal gesproken soepel. De aandoening kan leiden tot vergroeiingen van de botten.
Tot nu toe staan medici machteloos tegen deze aandoening. De enige behandeling bestaat nu nog uit pijnbestrijding.

Onderzoek
De vondst van het UMC is nog niet rijp om ook daadwerkelijk gebruikt te worden. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Daarvoor hebben de wetenschappers onder meer een bedrag van anderhalf miljoen euro gekregen van goede-doelenstichting De Weijerhorst in Maastricht. Die instelling ondersteunt wetenschappelijk onderzoek, meestal op het gebied van geneeskunde.

In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen te kampen met artrose. Door de vergrijzing zal de groep patiënten in de toekomst nog verder groeien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mondkapjes
Maastrichtse methode voor hergebruik mondkapjes
stock Maastricht UMC MUMC MUMC+
Strijd tegen coronavirus: MUMC+ werkt aan voorspellingsmodel
'Artrose over vijf jaar behandelbaar'
Alzheimer: lekkage tussen bloed en hersenen
Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen