Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse doorbraak tegen artrose in zicht

Geplaatst opwoensdag 19 april 2017 - 7:11

Onderzoek van Maastrichts Universitair Medisch Centrum leidt in de nabije toekomst mogelijk tot een behandeling tegen artrose.

Volgens De Limburger hebben onderzoekers in Maastricht een stof gevonden die ervoor zorgt dat kraakbeen minder snel wordt afgebroken of zelfs opnieuw wordt aangemaakt.

Pijn
Patiënten met artrose hebben last van erg pijnlijke gewrichten omdat hun lichaam steeds minder kraakbeen aanmaakt. Het kraakbeen houdt de gewrichten normaal gesproken soepel. De aandoening kan leiden tot vergroeiingen van de botten.
Tot nu toe staan medici machteloos tegen deze aandoening. De enige behandeling bestaat nu nog uit pijnbestrijding.

Onderzoek
De vondst van het UMC is nog niet rijp om ook daadwerkelijk gebruikt te worden. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Daarvoor hebben de wetenschappers onder meer een bedrag van anderhalf miljoen euro gekregen van goede-doelenstichting De Weijerhorst in Maastricht. Die instelling ondersteunt wetenschappelijk onderzoek, meestal op het gebied van geneeskunde.

In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen te kampen met artrose. Door de vergrijzing zal de groep patiënten in de toekomst nog verder groeien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Mondkapjes
Maastrichtse methode voor hergebruik mondkapjes
stock Maastricht UMC MUMC MUMC+
Strijd tegen coronavirus: MUMC+ werkt aan voorspellingsmodel
'Artrose over vijf jaar behandelbaar'
Alzheimer: lekkage tussen bloed en hersenen
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen