Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse doorbraak tegen artrose in zicht

Geplaatst opwoensdag 19 april 2017 - 7:11

Onderzoek van Maastrichts Universitair Medisch Centrum leidt in de nabije toekomst mogelijk tot een behandeling tegen artrose.

Volgens De Limburger hebben onderzoekers in Maastricht een stof gevonden die ervoor zorgt dat kraakbeen minder snel wordt afgebroken of zelfs opnieuw wordt aangemaakt.

Pijn
Patiënten met artrose hebben last van erg pijnlijke gewrichten omdat hun lichaam steeds minder kraakbeen aanmaakt. Het kraakbeen houdt de gewrichten normaal gesproken soepel. De aandoening kan leiden tot vergroeiingen van de botten.
Tot nu toe staan medici machteloos tegen deze aandoening. De enige behandeling bestaat nu nog uit pijnbestrijding.

Onderzoek
De vondst van het UMC is nog niet rijp om ook daadwerkelijk gebruikt te worden. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Daarvoor hebben de wetenschappers onder meer een bedrag van anderhalf miljoen euro gekregen van goede-doelenstichting De Weijerhorst in Maastricht. Die instelling ondersteunt wetenschappelijk onderzoek, meestal op het gebied van geneeskunde.

In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen te kampen met artrose. Door de vergrijzing zal de groep patiënten in de toekomst nog verder groeien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Mondkapjes
Maastrichtse methode voor hergebruik mondkapjes
stock Maastricht UMC MUMC MUMC+
Strijd tegen coronavirus: MUMC+ werkt aan voorspellingsmodel
'Artrose over vijf jaar behandelbaar'
Alzheimer: lekkage tussen bloed en hersenen
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen