Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maastrichtse dialectwoorden scoren op Facebook

Geplaatst opdinsdag 21 februari 2017 - 6:45

In deze tijd van globalisering is er weer een hang naar het kleine en lokale. Dat uit zich onder meer in een groeiende belangstelling voor het dialect.

De VVV in Maastricht springt daar elke dinsdag op Facebook op in met een speciale dialectrubriek, niet alleen bedoeld voor Maastrichtenaren, maar ook voor mensen van buiten die stad.

Sjattepie
Elke week behandelt de rubriek een specifiek Maastrichts woord. Zo passeerden de afgelopen weken woorden als nondezjuke, sjattepie, knievel en benkelek de revue.

Bezoekers van de Facebookpagina Visit Maastricht reageren massaal. Er komen honderden reacties binnen, niet alleen uit Maastricht en Limburg maar ook uit de rest van het land en zelfs het buitenland.

Niet gek
Leonie Cornips, taalkundige en onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam en aan de Universiteit Maastricht vindt het helemaal niet gek dat het cursusje op dinsdag zo’n hit is.

"In een tijd van schaalvergroting krijgt het lokale juist steeds meer nadruk. Daarom staan dialecten en andere minderheidstalen nu wereldwijd in de belangstelling. Deze talen krijgen juist op social media de ruimte. Op kanalen als WhatsApp, Facebook en Instagram communiceren jongeren volop in dialect."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Gerelateerde berichten

Cornips: ‘Campagne voor dialect nodig’
Gesproken woordenboek over Thoears dialect
‘Fiespernölle’ uitgeroepen tot mooiste dialectwoord
'Venloos dialect hoort bij zuiden van Limburg'
Uit eigen keuken
1Limburg verkiezingen
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Groene Loper Bezoek Koning Willem-Alexander
Uitgelicht
De koning bezoekt de A2-tunnels in Maastricht

Op 29 maart brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan de Groene Loper in Maastricht.
Volg 1Limburg en L1 voor alle informatie rondom dit bezoek.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen