Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse dialectwoorden scoren op Facebook

Geplaatst opdinsdag 21 februari 2017 - 6:45

In deze tijd van globalisering is er weer een hang naar het kleine en lokale. Dat uit zich onder meer in een groeiende belangstelling voor het dialect.

De VVV in Maastricht springt daar elke dinsdag op Facebook op in met een speciale dialectrubriek, niet alleen bedoeld voor Maastrichtenaren, maar ook voor mensen van buiten die stad.

Sjattepie
Elke week behandelt de rubriek een specifiek Maastrichts woord. Zo passeerden de afgelopen weken woorden als nondezjuke, sjattepie, knievel en benkelek de revue.

Bezoekers van de Facebookpagina Visit Maastricht reageren massaal. Er komen honderden reacties binnen, niet alleen uit Maastricht en Limburg maar ook uit de rest van het land en zelfs het buitenland.

Niet gek
Leonie Cornips, taalkundige en onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam en aan de Universiteit Maastricht vindt het helemaal niet gek dat het cursusje op dinsdag zo’n hit is.

"In een tijd van schaalvergroting krijgt het lokale juist steeds meer nadruk. Daarom staan dialecten en andere minderheidstalen nu wereldwijd in de belangstelling. Deze talen krijgen juist op social media de ruimte. Op kanalen als WhatsApp, Facebook en Instagram communiceren jongeren volop in dialect."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Cornips: ‘Campagne voor dialect nodig’
Limburgers verslaan Friezen op taalgebied
Gesproken woordenboek over Thoears dialect
‘Fiespernölle’ uitgeroepen tot mooiste dialectwoord
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen