Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse dialectwoorden scoren op Facebook

Geplaatst opdinsdag 21 februari 2017 - 6:45

In deze tijd van globalisering is er weer een hang naar het kleine en lokale. Dat uit zich onder meer in een groeiende belangstelling voor het dialect.

De VVV in Maastricht springt daar elke dinsdag op Facebook op in met een speciale dialectrubriek, niet alleen bedoeld voor Maastrichtenaren, maar ook voor mensen van buiten die stad.

Sjattepie
Elke week behandelt de rubriek een specifiek Maastrichts woord. Zo passeerden de afgelopen weken woorden als nondezjuke, sjattepie, knievel en benkelek de revue.

Bezoekers van de Facebookpagina Visit Maastricht reageren massaal. Er komen honderden reacties binnen, niet alleen uit Maastricht en Limburg maar ook uit de rest van het land en zelfs het buitenland.

Niet gek
Leonie Cornips, taalkundige en onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam en aan de Universiteit Maastricht vindt het helemaal niet gek dat het cursusje op dinsdag zo’n hit is.

"In een tijd van schaalvergroting krijgt het lokale juist steeds meer nadruk. Daarom staan dialecten en andere minderheidstalen nu wereldwijd in de belangstelling. Deze talen krijgen juist op social media de ruimte. Op kanalen als WhatsApp, Facebook en Instagram communiceren jongeren volop in dialect."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Cornips: ‘Campagne voor dialect nodig’
Limburgers verslaan Friezen op taalgebied
Gesproken woordenboek over Thoears dialect
‘Fiespernölle’ uitgeroepen tot mooiste dialectwoord
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen