Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtse dialectkenner Flor Aarts overleden

Geplaatst opzaterdag 3 juli 2021 - 12:58

De Maastrichtse dialectkenner Flor Aarts is afgelopen week op 86-jarige leeftijd overleden.

Begin dit jaar ontving hij uit handen van burgemeester Annemarie Penn-te Strake het Teken van Verdienste van de stad Maastricht vanwege zijn bijdrage aan het voorbestaan van de Maastrichtse taal.

Maastrichts dialect
Aarts was als hoogleraar verbonden aan de universiteiten van Nijmegen, Bristol en Londen waar hij zich bezig hield met de Engelse Taal- en Letterkunde. In 2001 werd Aarts benaderd door de Veldeke Krink Mestreech om de grammatica van de Maastrichtse taal te beschrijven. In de jaren daaropvolgend schreef meerdere boeken over het Maastrichts dialect, waaronder ‘Liergaank Mestreechs’, ‘Boekèt Mestreechs’ en ‘’t Etymologisch Dictionairke vaan ’t Mestreechs’. Zijn meest recente werk was 'd’n Nuie Taolkelender vaan ’t Mestreechs' die eind 2020 uitkwam.

Lees ook: Flor Aarts over ’t Etymologisch Dictionairke vaan ’t Mestreechs

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen