Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichts onderzoek naar doorverwijzen bij pijn op borst

Geplaatst opdinsdag 31 juli 2018 - 13:46

Wetenschappers gaan onderzoeken hoe huisartsen beter kunnen bepalen of patiënten met pijn op de borst moeten worden doorverwezen.

Het onderzoek wordt gedaan door de Universiteit Maastricht en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Nu is het vaak lastig voor de huisarts om vast te stellen of de klachten door het hart worden veroorzaakt.

Hoge zorgkosten
"Een groot deel van de patiënten die nu wordt doorverwezen naar de cardioloog, blijkt achteraf geen hartklachten te hebben. Dit zorgt voor hoge zorgkosten, hoge werkdruk voor cardiologen en creëert onnodige spanning voor de patiënt", zegt LUMC-onderzoeksleider Tobias Bonten. Volgens hem melden zich elke dag 1400 mensen met pijn op de borst bij hun huisarts.

Beslismodel
Een beslismodel om vast te stellen of iemand naar de cardioloog moet, bestaand uit onder meer vijf vragen, wordt in Duitsland al een aantal jaren met succes gebruikt. De Maastrichtse en Leidse onderzoekers voegen hier nog een extra test aan toe.

Grote vooruitgang
"Als de huisarts met een dergelijke beslishulp veilig kan bepalen wat de beste strategie is, dan betekent dat voor huisarts en patiënt een grote vooruitgang", stelt de Maastrichtse arts Robert Willemsen. Daarbij zou het aantal doorverwijzingen met 10 procent kunnen worden teruggebracht. Dit levert volgens de onderzoekers een jaarlijkse besparing van 60 miljoen euro op.

Twee jaar
Bij het onderzoek worden negentig huisartspraktijken en vijf huisartsenposten in twee groepen verdeeld, waarvan de helft de nieuwe beslisregel gebruikt en de helft niet. De uitkomst van het onderzoek wordt over zo'n twee jaar verwacht.

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen