Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichts onderzoek naar doorverwijzen bij pijn op borst

Geplaatst opdinsdag 31 juli 2018 - 13:46

Wetenschappers gaan onderzoeken hoe huisartsen beter kunnen bepalen of patiënten met pijn op de borst moeten worden doorverwezen.

Het onderzoek wordt gedaan door de Universiteit Maastricht en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Nu is het vaak lastig voor de huisarts om vast te stellen of de klachten door het hart worden veroorzaakt.

Hoge zorgkosten
"Een groot deel van de patiënten die nu wordt doorverwezen naar de cardioloog, blijkt achteraf geen hartklachten te hebben. Dit zorgt voor hoge zorgkosten, hoge werkdruk voor cardiologen en creëert onnodige spanning voor de patiënt", zegt LUMC-onderzoeksleider Tobias Bonten. Volgens hem melden zich elke dag 1400 mensen met pijn op de borst bij hun huisarts.

Beslismodel
Een beslismodel om vast te stellen of iemand naar de cardioloog moet, bestaand uit onder meer vijf vragen, wordt in Duitsland al een aantal jaren met succes gebruikt. De Maastrichtse en Leidse onderzoekers voegen hier nog een extra test aan toe.

Grote vooruitgang
"Als de huisarts met een dergelijke beslishulp veilig kan bepalen wat de beste strategie is, dan betekent dat voor huisarts en patiënt een grote vooruitgang", stelt de Maastrichtse arts Robert Willemsen. Daarbij zou het aantal doorverwijzingen met 10 procent kunnen worden teruggebracht. Dit levert volgens de onderzoekers een jaarlijkse besparing van 60 miljoen euro op.

Twee jaar
Bij het onderzoek worden negentig huisartspraktijken en vijf huisartsenposten in twee groepen verdeeld, waarvan de helft de nieuwe beslisregel gebruikt en de helft niet. De uitkomst van het onderzoek wordt over zo'n twee jaar verwacht.

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen