Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichts college doorstaat spionagedebat probleemloos

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 6:13

Het gemeentebestuur van Maastricht heeft het raadsdebat over de zogeheten spionagekwestie probleemloos doorstaan.

Een motie van wantrouwen aan het adres van VVD-wethouder John Aarts werd verworpen, net als een motie van afkeuring over het beleid van het college in deze kwestie. Daarbij was de stemverhouding steeds oppositie tegen coalitie, 13 tegen 24 stemmen.

In het geheim
De spionagekwestie draait om het feit dat de gemeente in het geheim de mails van zo'n veertig ambtenaren liet lezen die kritisch waren over de gang van zaken rond een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Ook werd gekeken naar de mogelijkheid om een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan. De oppositie verweet dat laatste aan wethouder Aarts omdat hij daarmee had ingestemd tijdens een overleg met de wethouders van Sittard-Geleen en Heerlen over het nieuw op te zetten kantoor.

Onverteerbaar
Het alleen al onderzoeken of kaderleden van de vakbond juridisch konden worden aangepakt, vond de oppositie onverteerbaar. En ook zou Aarts een jaar lang hebben verzuimd, de situatie recht te trekken waardoor onrust en onveiligheid is blijven bestaan, zo staat in de motie van wantrouwen. Ondanks dat de motie werd verworpen, gaf de VVD'er toe dat die hem toch wel wat gedaan. "Je werkt al zolang voor de gemeente. Ze zou geen mens zijn als het je niks deed", aldus Aarts.

Onverwachte wending
De extra raadsvergadering nam een onverwachte wending toen burgemeester Annemarie Penn-te Strake totaal onverwacht de vertrouwenskwestie stelde. Penn wilde dat de gemeenteraad duidelijk uitsprak dat ze niet heeft staan te liegen over haar rol in de zaak. "Anders kan ik hier niet verder", zo zei zij. Maar in het vervolg van het debat kwam dat nauwelijks nog aan de orde.

Lees ook: Burgemeester Penn stelt vertrouwensvraag: 'Ik wil zekerheid'

"Het was een spontane reactie vanuit mijn hart. Het was niet bedoeld als politiek statement maar als een hartekreet", zo zei de burgemeester na afloop. "Ik had het gevoel dat een aantal raadsleden mijn verhaal niet geloofde." Dat praktisch niemand erop terug, is voor haar een teken dat ze nog steeds vertrouwen geniet.

Open kaart
De gemeenteraad nam wel een motie van coalitiepartij SP aan waarin het college van B&W wordt opgedragen met een plan van aanpak te komen om het vertrouwen onder het personeel te herstellen. Ook moeten met de 41 ambtenaren waarvan de mails stiekem zijn bekeken, individuele gesprekken worden gevoerd waarbij open kaart moet worden gespeeld, aldus de motie. Ook bij deze motie was het coalitie tegenover oppositie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen