Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maastrichts bedrijf in ver stadium kankerbestrijding

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2015 - 12:13

Een startend bedrijf in Maastricht gaat twee nieuwe kankertherapieën verder ontwikkelen en ook klinisch testen.

Bij beide behandelingen wordt het afweersysteem van de patiënt geactiveerd om zijn kankercellen te bestrijden. Het gaat om een nieuw vaccin en de productie van een speciaal soort afweercellen.

Binnen afzienbare tijd
Het bedrijf, genaamd CiMaas, is een spin-off van de Universiteit Maastricht (UM) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). De start-up is al zo ver gevorderd in de ontwikkeling van deze immuuntherapieën dat het die binnen afzienbare tijd bij kankerpatiënten gaat beproeven. De technologie achter de therapieën werd ontwikkeld door onderzoekers van UM en MUMC.

Ongekend krachtig
Het nieuwe vaccin mobiliseert het immuunsysteem tegen kanker. Volgens de onderzoekers heeft het vaccin in het laboratorium een tot nu toe ongekend krachtige reactie van de afweercellen laten zien vergeleken met andere methoden die wereldwijd worden gebruikt. Dit is een gunstig teken voor de werkzaamheid van de behandeling. CiMaas zal zich met deze methode in eerste instantie richten op longkanker en de ziekte van Kahler (multipel myeloom).

Borstkanker
De andere techniek waarmee CiMaas kankercellen te lijf wil gaan, betreft de zogeheten Natural- Killercellen, cellen uit het immuunsysteem van een beenmergdonor die in staat zijn om tumorcellen van de patiënt te herkennen en vernietigen. Uit proefdierstudies van UM en MUMC is onder meer gebleken dat met deze cellen borstkanker kan worden aangepakt. CiMaas zegt over een productieproces te beschikken waarmee ze deze 'killercellen' in grote massa's kan fabriceren, hetgeen uniek zou zijn in deze branche.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nieuwe therapie op komst: bacterie valt kankercellen aan
Nieuwe therapie Maastro kraakt kankercel
Nieuwe behandeltherapie kanker binnen 7 jaar werkelijkheid
Gratis huidcheck in Limburg tijdens de Huidkankerdag
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen