Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichts bedrijf in ver stadium kankerbestrijding

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2015 - 12:13

Een startend bedrijf in Maastricht gaat twee nieuwe kankertherapieën verder ontwikkelen en ook klinisch testen.

Bij beide behandelingen wordt het afweersysteem van de patiënt geactiveerd om zijn kankercellen te bestrijden. Het gaat om een nieuw vaccin en de productie van een speciaal soort afweercellen.

Binnen afzienbare tijd
Het bedrijf, genaamd CiMaas, is een spin-off van de Universiteit Maastricht (UM) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). De start-up is al zo ver gevorderd in de ontwikkeling van deze immuuntherapieën dat het die binnen afzienbare tijd bij kankerpatiënten gaat beproeven. De technologie achter de therapieën werd ontwikkeld door onderzoekers van UM en MUMC.

Ongekend krachtig
Het nieuwe vaccin mobiliseert het immuunsysteem tegen kanker. Volgens de onderzoekers heeft het vaccin in het laboratorium een tot nu toe ongekend krachtige reactie van de afweercellen laten zien vergeleken met andere methoden die wereldwijd worden gebruikt. Dit is een gunstig teken voor de werkzaamheid van de behandeling. CiMaas zal zich met deze methode in eerste instantie richten op longkanker en de ziekte van Kahler (multipel myeloom).

Borstkanker
De andere techniek waarmee CiMaas kankercellen te lijf wil gaan, betreft de zogeheten Natural- Killercellen, cellen uit het immuunsysteem van een beenmergdonor die in staat zijn om tumorcellen van de patiënt te herkennen en vernietigen. Uit proefdierstudies van UM en MUMC is onder meer gebleken dat met deze cellen borstkanker kan worden aangepakt. CiMaas zegt over een productieproces te beschikken waarmee ze deze 'killercellen' in grote massa's kan fabriceren, hetgeen uniek zou zijn in deze branche.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nieuwe therapie op komst: bacterie valt kankercellen aan
Nieuwe therapie Maastro kraakt kankercel
Nieuwe behandeltherapie kanker binnen 7 jaar werkelijkheid
Gratis huidcheck in Limburg tijdens de Huidkankerdag
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen