Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichts bedrijf in ver stadium kankerbestrijding

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2015 - 12:13

Een startend bedrijf in Maastricht gaat twee nieuwe kankertherapieën verder ontwikkelen en ook klinisch testen.

Bij beide behandelingen wordt het afweersysteem van de patiënt geactiveerd om zijn kankercellen te bestrijden. Het gaat om een nieuw vaccin en de productie van een speciaal soort afweercellen.

Binnen afzienbare tijd
Het bedrijf, genaamd CiMaas, is een spin-off van de Universiteit Maastricht (UM) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). De start-up is al zo ver gevorderd in de ontwikkeling van deze immuuntherapieën dat het die binnen afzienbare tijd bij kankerpatiënten gaat beproeven. De technologie achter de therapieën werd ontwikkeld door onderzoekers van UM en MUMC.

Ongekend krachtig
Het nieuwe vaccin mobiliseert het immuunsysteem tegen kanker. Volgens de onderzoekers heeft het vaccin in het laboratorium een tot nu toe ongekend krachtige reactie van de afweercellen laten zien vergeleken met andere methoden die wereldwijd worden gebruikt. Dit is een gunstig teken voor de werkzaamheid van de behandeling. CiMaas zal zich met deze methode in eerste instantie richten op longkanker en de ziekte van Kahler (multipel myeloom).

Borstkanker
De andere techniek waarmee CiMaas kankercellen te lijf wil gaan, betreft de zogeheten Natural- Killercellen, cellen uit het immuunsysteem van een beenmergdonor die in staat zijn om tumorcellen van de patiënt te herkennen en vernietigen. Uit proefdierstudies van UM en MUMC is onder meer gebleken dat met deze cellen borstkanker kan worden aangepakt. CiMaas zegt over een productieproces te beschikken waarmee ze deze 'killercellen' in grote massa's kan fabriceren, hetgeen uniek zou zijn in deze branche.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nieuwe therapie op komst: bacterie valt kankercellen aan
Nieuwe therapie Maastro kraakt kankercel
Nieuwe behandeltherapie kanker binnen 7 jaar werkelijkheid
Ziekenhuizen in Euregio gaan samenwerken bij kankerzorg
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen