Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maastrichtenaar riep op tot moord op Sinterklaas'

Geplaatst opwoensdag 7 februari 2018 - 19:56

Maastrichtenaar Michael van Zeijl (36), kopman van actiegroep De Grauwe Eeuw, ligt onder de loep bij justitie vanwege een vermeende oproep om Sinterklaas te vermoorden.

Hij werd op 16 november vorig jaar gearresteerd en vier dagen later vrijgelaten, meldt De Telegraaf.

Intocht gemist
Daardoor miste hij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas, die afgelopen jaar in Dokkum met zijn stoomboot aanmeerde. Dat was geen toeval; de politie zou niet willen dat de Maastrichtenaar in de buurt van de Sint kwam. Hij kwam onder het justitiële vergrootglas te liggen na een bericht op zijn Facebook-pagina. 'Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten.'

Hersenen en botsplinters
Daar liet de dertiger het niet bij. 'Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen er getuige van zijn. Zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten.' Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover De Telegraaf dat het Van Zeijl verdenkt van opruiing.

NSB-blaadje
De activist reageert, wederom via een Facebook-post, op de ophef. "Ik hoef mij niet te verdedigen tegen frames van een NSB-blaadje als De Telegraaf. Er heeft iemand aangifte gedaan en dan doet politie onderzoek. Dat gebeurt nou eenmaal bij een aangifte. Jullie doen massaal alsof ik al een crowdfund gestart was om die dubbele prijs te kunnen betalen, dus waarom zou ik überhaupt met jullie in gesprek gaan?"

Racisme
Hij richt zich in zijn bericht specifiek tot journalisten. "Wat fijn dat jullie me nu wel weten te vinden voor mijn perspectief. Telde ons perspectief ook maar eens wanneer we een actie doen tegen racisme. Helaas gaan jullie dan vooral mensen die geen racisme ondergaan en pseudowetenschappers benaderen om onze acties te minimaliseren tot onzin."

Foto: Facebook
Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen