Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtenaar presenteert duurzame rietjes op Horecava

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 6:00

Het bedrijf Joe’s Heroes van Maastrichtenaar Joe Peereboom gaat milieuvriendelijke rietjes op de markt brengen. Hij wil de vervuiling van oceanen en rivieren met plastic rietjes tegengaan.

De student International Business in Amsterdam kwam op het idee tijdens een reis door Azië. “Ik zag de mooiste stranden. Maar tijdens het snorkelen zag ik dat er veel plastic in het water zat”, zegt Peereboom.

Rietjes
Vooral de rietjes zijn volgens hem een grote vervuiler. “Dagelijks worden er zo’n half miljoen rietjes gebruikt”, stelt hij. “Die worden allemaal één keer gebruikt en weggegooid. Een groot deel daarvan komt in de oceaan terecht. Daardoor sterven op grote schaal zeedieren en verdwijnen koraalriffen.”

Bamboe
In Europa is het gebruik van plastic rietjes vanaf volgend jaar verboden. Daarom brengt hij alternatieven op de markt. In China laat hij van drie verschillende materialen rietjes maken: van stro, suikerriet en bamboe. “De afbreekbare rietjes hebben allemaal een andere eigenschap. “De strorietjes zijn dun. De rietjes van suikerriet lijken het meest op de plastic rietjes. Ze zijn dikker en buigzaam”, verklaart hij. “De rietjes van bamboe zijn duurder en opnieuw te gebruiken.”

China
Dat de rietjes uit China komen, is volgens hem wel jammer. “Ze moeten nu naar Nederland verscheept worden”, weet hij. “Maar mijn vader helpt me met het bedrijf en die heeft contacten in China. Hij heeft ervoor gezorgd dat het verantwoord geproduceerd wordt.”

Horeca
Peereboom presenteert zijn nieuwe bedrijf op de grootste horecavakbeurs van Nederland Horecava. “Want ik richt me op horeca en hotels. Daar worden de meeste rietjes verbruikt.” Inmiddels hebben al enkele Maastrichtse horecabedrijven interesse getoond in de duurzame rietjes.

Peereboom is overigens niet de enige die alternatieve rietjes op de markt brengt. Doordat de Europese Unie per 2021 het gebruik van plastic rietjes verbiedt, kijken meer bedrijven naar alternatieve producten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen