Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtenaar presenteert duurzame rietjes op Horecava

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 6:00

Het bedrijf Joe’s Heroes van Maastrichtenaar Joe Peereboom gaat milieuvriendelijke rietjes op de markt brengen. Hij wil de vervuiling van oceanen en rivieren met plastic rietjes tegengaan.

De student International Business in Amsterdam kwam op het idee tijdens een reis door Azië. “Ik zag de mooiste stranden. Maar tijdens het snorkelen zag ik dat er veel plastic in het water zat”, zegt Peereboom.

Rietjes
Vooral de rietjes zijn volgens hem een grote vervuiler. “Dagelijks worden er zo’n half miljoen rietjes gebruikt”, stelt hij. “Die worden allemaal één keer gebruikt en weggegooid. Een groot deel daarvan komt in de oceaan terecht. Daardoor sterven op grote schaal zeedieren en verdwijnen koraalriffen.”

Bamboe
In Europa is het gebruik van plastic rietjes vanaf volgend jaar verboden. Daarom brengt hij alternatieven op de markt. In China laat hij van drie verschillende materialen rietjes maken: van stro, suikerriet en bamboe. “De afbreekbare rietjes hebben allemaal een andere eigenschap. “De strorietjes zijn dun. De rietjes van suikerriet lijken het meest op de plastic rietjes. Ze zijn dikker en buigzaam”, verklaart hij. “De rietjes van bamboe zijn duurder en opnieuw te gebruiken.”

China
Dat de rietjes uit China komen, is volgens hem wel jammer. “Ze moeten nu naar Nederland verscheept worden”, weet hij. “Maar mijn vader helpt me met het bedrijf en die heeft contacten in China. Hij heeft ervoor gezorgd dat het verantwoord geproduceerd wordt.”

Horeca
Peereboom presenteert zijn nieuwe bedrijf op de grootste horecavakbeurs van Nederland Horecava. “Want ik richt me op horeca en hotels. Daar worden de meeste rietjes verbruikt.” Inmiddels hebben al enkele Maastrichtse horecabedrijven interesse getoond in de duurzame rietjes.

Peereboom is overigens niet de enige die alternatieve rietjes op de markt brengt. Doordat de Europese Unie per 2021 het gebruik van plastic rietjes verbiedt, kijken meer bedrijven naar alternatieve producten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen