Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtenaar presenteert duurzame rietjes op Horecava

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 6:00

Het bedrijf Joe’s Heroes van Maastrichtenaar Joe Peereboom gaat milieuvriendelijke rietjes op de markt brengen. Hij wil de vervuiling van oceanen en rivieren met plastic rietjes tegengaan.

De student International Business in Amsterdam kwam op het idee tijdens een reis door Azië. “Ik zag de mooiste stranden. Maar tijdens het snorkelen zag ik dat er veel plastic in het water zat”, zegt Peereboom.

Rietjes
Vooral de rietjes zijn volgens hem een grote vervuiler. “Dagelijks worden er zo’n half miljoen rietjes gebruikt”, stelt hij. “Die worden allemaal één keer gebruikt en weggegooid. Een groot deel daarvan komt in de oceaan terecht. Daardoor sterven op grote schaal zeedieren en verdwijnen koraalriffen.”

Bamboe
In Europa is het gebruik van plastic rietjes vanaf volgend jaar verboden. Daarom brengt hij alternatieven op de markt. In China laat hij van drie verschillende materialen rietjes maken: van stro, suikerriet en bamboe. “De afbreekbare rietjes hebben allemaal een andere eigenschap. “De strorietjes zijn dun. De rietjes van suikerriet lijken het meest op de plastic rietjes. Ze zijn dikker en buigzaam”, verklaart hij. “De rietjes van bamboe zijn duurder en opnieuw te gebruiken.”

China
Dat de rietjes uit China komen, is volgens hem wel jammer. “Ze moeten nu naar Nederland verscheept worden”, weet hij. “Maar mijn vader helpt me met het bedrijf en die heeft contacten in China. Hij heeft ervoor gezorgd dat het verantwoord geproduceerd wordt.”

Horeca
Peereboom presenteert zijn nieuwe bedrijf op de grootste horecavakbeurs van Nederland Horecava. “Want ik richt me op horeca en hotels. Daar worden de meeste rietjes verbruikt.” Inmiddels hebben al enkele Maastrichtse horecabedrijven interesse getoond in de duurzame rietjes.

Peereboom is overigens niet de enige die alternatieve rietjes op de markt brengt. Doordat de Europese Unie per 2021 het gebruik van plastic rietjes verbiedt, kijken meer bedrijven naar alternatieve producten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen