Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastrichtenaar krijgt vijf jaar cel voor crystalmethlab

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 21:26

De 61-jarige John R. uit Maastricht is donderdag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn betrokkenheid bij een crystalmethlab in Noord-Brabant.

Dat meldt Omroep Brabant donderdag op haar website.

De crystal meth werd gekookt in Lage Zwaluwe. De productie werd in oktober 2018 bij toeval ontdekt. Het ging om een van de smerigste labs die de politie afgelopen jaren heeft opgerold, aldus het Openbaar Ministerie. Er lagen dertigduizend liter drugsafval en grondstoffen binnen. Er stonden ook twee kookketels van ieder 850 liter. Eentje was in elkaar gedrukt, mogelijk door een ongeluk met een chemische reactie.

Tweede spoor
De gemeente en de politie waren eigenlijk een hennepkwekerij op het spoor. Die werd ook gevonden onder het tuinhuis van de buurman en huurder van de loods. Deze Pedro D. was nog even voortvluchtig maar hij was de eerste die de politie kon pakken. Maanden later bleek er nog een tweede spoor van iemand. Ook die kon de politie vinden en arresteren, het was John R. uit Maastricht. Beide mannen waren bekenden van de politie en eerder al eens veroordeeld wegens drugsmisdrijven.

Latexhandschoenen
Het bewijs tegen beide mannen bestond onder meer uit DNA-sporen op latexhandschoenen die in het lab zijn gevonden. Zowel de rechtbank als justitie zijn ervan overtuigd dat meer mensen bij het lab betrokken waren. De drugsproductie draaide tussen 1 januari en 10 oktober 2018. Alles wijst erop dat er vooral amfetamine werd gemaakt. Het ging om 'kleinschalig kristalliseren' van crystal meth.

Breaking Bad
Crystal meth werd mede bekend door de Netflix-serie 'Breaking Bad'. Het is een zwaar verslavende drug waarmee criminelen flink geld kunnen verdienen. Het lab in Lage Zwaluwe was het eerste in zijn soort. Later werden nog meer crystalmethlabs door de politie opgerold. Daarbij zijn ook een aantal Mexicanen en Colombianen opgepakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen