Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht zet in op herindeling met Meerssen

Geplaatst opwoensdag 9 september 2020 - 18:58

Als het aan de gemeente Maastricht ligt, is de ambtelijke fusie met Meerssen van tafel. De provinciehoofdstad wil alleen nog maar aan een herindeling meewerken.

Dat schrijft het Maastrichtse stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.

Financiële problemen
Meerssen kan volgens het eigen college van B en W niet langer verder als zelfstandige gemeente. De wethouders zeggen dat Meerssen het financieel niet meer kan redden. Het begrotingstekort voor volgend jaar bedraagt 1,7 miljoen euro, oplopend naar ongeveer twee miljoen in 2023. Om de begroting sluitend te krijgen, moet er fors worden bezuinigd. En dat vinden de wethouders van Meerssen onwenselijk vanwege de gevolgen voor voorzieningen en inwoners. Daarom hebben ze gedreigd met opstappen als de gemeenteraad niet kiest voor een herindeling.

De gemeente Maastricht liet eerder al weten meer in een herindeling te zien. Met deze brief wordt dat nog eens benadrukt

Lees ook: Wethouders: Meerssen bij Maastricht, anders stappen we op

Regiegemeente
In Meerssen denken ze daar vooralsnog anders over. Een meerderheid van de gemeenteraad kiest tot nu toe voor Meerssen als regiegemeente. Daarbij worden bijna 120 ambtenaren ondergebracht bij de gemeente Maastricht. Meerssen koopt dan taken in maar blijft bestuurlijk zelfstandig. De gemeente zocht anderhalf jaar geleden toenadering tot Maastricht voor deze ambtelijke fusie. Deze operatie zou Meerssen zo'n 4,6 miljoen kosten. Daarbij zou de gemeente jaarlijks nog eens 700.000 euro op moeten hoesten.

Nu de financiële situatie van Meerssen verslechtert, ziet Maastricht af van deze ambtelijke fusie. Het stadsbestuur schrijft 'uitsluitend perspectief te zien in het opstarten van een traject gericht op herindeling'.

Lees ook: Provincie steunt oproep wethouders Meerssen voor herindeling

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen