Daken van Maastrichtse bedrijven moeten vol komen te liggen met zonnepanelen. Het gaat dan wel om ondernemingen die er minstens duizend vierkante meter ruimte voor hebben.
Het project is een initiatief van de gemeente Maastricht, Zuid-Limburg Bereikbaar en de Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht.
Gedachte
Door in te zetten op het gebruik van industriedaken hoeven panelen op zonneweides het landschap niet te bezaaien en kunnen windmolens achterwege blijven, zo is de gedachte.
Omschakeling
De omschakeling naar schonere vormen van energie is vanuit het rijk naar de regio gedropt en dat betekent dat op lokaal niveau moet worden gekeken hoe die energie moet worden opgewekt. "Alleen dan kunnen we blijven ondernemen zonder onze leefomgeving verder te belasten", zegt de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam (Energie) erover.
Omwonenden
Het is niet de bedoeling dat alleen de Maastrichtse bedrijven profiteren van de panelen op hun daken. Het plan omvat ook dat bedrijven die energie delen met omwonenden. In eerste instantie ligt de nadruk op Maastricht, maar het is zeker wel de bedoeling dat in een later stadium ook de rest van Zuid-Limburg aanhaakt bij het plan. "Mits daar behoefte aan is vanuit de gemeenten", laat een woordvoerster van Zuid-Limburg Bereikbaar weten.
Uitgenodigd
In totaal zijn 150 bedrijven uitgenodigd om in het project, dat 'Zonnige Bedrijfsdaken' heet, te stappen. Eigenaren of huurders die minstens duizend vierkante meter dak beschikbaar hebben en interesse hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.
Smalle beurs
Het idee om vanuit de lokale overheid zonnepanelen op bedrijfsdaken te plaatsen is niet helemaal nieuw. Bij Nering-Bögel, onder meer leverancier van straatriolering, zijn volgens hetzelfde principe 1900 zonnepanelen geplaatst in een samenwerking tussen het bedrijf, de gemeente en Weert Energie. Idee is om een deel van die opbrengst te verdelen onder tientallen inwoners met een smalle beurs. Een soortgelijk initiatief loopt in Zutphen.