Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht zet in op bedrijfsdaken voor schone energie

Geplaatst opdonderdag 3 september 2020 - 15:09

Daken van Maastrichtse bedrijven moeten vol komen te liggen met zonnepanelen. Het gaat dan wel om ondernemingen die er minstens duizend vierkante meter ruimte voor hebben.

Het project is een initiatief van de gemeente Maastricht, Zuid-Limburg Bereikbaar en de Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht.

Gedachte
Door in te zetten op het gebruik van industriedaken hoeven panelen op zonneweides het landschap niet te bezaaien en kunnen windmolens achterwege blijven, zo is de gedachte.

Omschakeling
De omschakeling naar schonere vormen van energie is vanuit het rijk naar de regio gedropt en dat betekent dat op lokaal niveau moet worden gekeken hoe die energie moet worden opgewekt. "Alleen dan kunnen we blijven ondernemen zonder onze leefomgeving verder te belasten", zegt de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam (Energie) erover.

Omwonenden
Het is niet de bedoeling dat alleen de Maastrichtse bedrijven profiteren van de panelen op hun daken. Het plan omvat ook dat bedrijven die energie delen met omwonenden. In eerste instantie ligt de nadruk op Maastricht, maar het is zeker wel de bedoeling dat in een later stadium ook de rest van Zuid-Limburg aanhaakt bij het plan. "Mits daar behoefte aan is vanuit de gemeenten", laat een woordvoerster van Zuid-Limburg Bereikbaar weten.

Uitgenodigd
In totaal zijn 150 bedrijven uitgenodigd om in het project, dat 'Zonnige Bedrijfsdaken' heet, te stappen. Eigenaren of huurders die minstens duizend vierkante meter dak beschikbaar hebben en interesse hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.

Smalle beurs
Het idee om vanuit de lokale overheid zonnepanelen op bedrijfsdaken te plaatsen is niet helemaal nieuw. Bij Nering-Bögel, onder meer leverancier van straatriolering, zijn volgens hetzelfde principe 1900 zonnepanelen geplaatst in een samenwerking tussen het bedrijf, de gemeente en Weert Energie. Idee is om een deel van die opbrengst te verdelen onder tientallen inwoners met een smalle beurs. Een soortgelijk initiatief loopt in Zutphen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen