Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht wil strengere regels rond kamerverhuur

Geplaatst opwoensdag 20 juli 2016 - 6:50

Maastricht gaat extra maatregelen treffen in een poging de chronische overlast door (studenten)kamerverhuur in de stad terug te dringen.

Het stadsbestuur legt daarvoor een pakket voorstellen op tafel van de gemeenteraad die naar verwachting komend najaar een definitief besluit neemt. Vorig jaar al voerde de gemeente nieuwe regels in voor verscherpte brandveiligheidscontroles, woningsplitsing en kamerverhuur aan vooral studenten.

Klachten en onvrede
De hoofdstad telt moment zo'n 21.000 studenten, van wie ongeveer de helft uit het buitenland. Kamerbewoning zorgt voor steeds meer klachten en onvrede in wijken als Brusselsepoort, Limmel en Belfort.

Quotum
Meest opvallende nieuwe instrument is de introductie van een straatquotum, in navolging van veel andere universiteitssteden. De regel, bedoeld om 'spreiding, balans en leefbaarheid' in buurten te waarborgen, houdt in dat in de buitenwijken van de stad per straat in maximaal 15 procent van de (woon)panden kamers mogen worden verhuurd. In de buurten direct rond de binnenstad bedraagt deze limiet 30 procent, in het centrum wordt geen maximum gehanteerd.

Nieuwe kamers
Feit is dat die percentages in heel wat straten al fors overschreden worden. Wethouder
Gerdo van Grootheest (GroenLinks, Huisvesting) beaamt dat die bestaande situatie op juridische gronden ‘normaal gesproken’ niet meer kan worden teruggedraaid. Het nieuwe straatquotum wordt overigens ondergeschikt aan het stedelijk woningbouwprogramma dat Maastricht voor de komende jaren heeft vastgesteld en waarin nu voor het eerst ook afspraken worden opgenomen over de kameraanwas. Op basis daarvan heeft Maastricht tot 2021 behoefte aan circa 1300 nieuwe kamers.

Campuscomplexen
Zo’n 800 daarvan worden volgens plan ondergebracht in grote campuscomplexen als het Carré-, Bonnefanten-, Leeuwenborgh- en Eiffelgebouw. De rest mag worden gerealiseerd in kleinere woonpanden in de wijken, mits die plannen voldoen aan bovengenoemde en andere eisen. "Concreet betekent dit dus dat er tot 2021 (afgezien van de genoemde campussen, red.) nooit méér wooneenheden bijkomen dan 120 per jaar", stelt Van Grootheest.

Andere aanvullende maatregelen hebben onder meer betrekking op de invoering van een kamerkeurmerk, verbeterde planschaderegeling en plannen voor een stadsbreed kamerverhuurconvenant.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen