Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht wil strengere regels rond kamerverhuur

Geplaatst opwoensdag 20 juli 2016 - 6:50

Maastricht gaat extra maatregelen treffen in een poging de chronische overlast door (studenten)kamerverhuur in de stad terug te dringen.

Het stadsbestuur legt daarvoor een pakket voorstellen op tafel van de gemeenteraad die naar verwachting komend najaar een definitief besluit neemt. Vorig jaar al voerde de gemeente nieuwe regels in voor verscherpte brandveiligheidscontroles, woningsplitsing en kamerverhuur aan vooral studenten.

Klachten en onvrede
De hoofdstad telt moment zo'n 21.000 studenten, van wie ongeveer de helft uit het buitenland. Kamerbewoning zorgt voor steeds meer klachten en onvrede in wijken als Brusselsepoort, Limmel en Belfort.

Quotum
Meest opvallende nieuwe instrument is de introductie van een straatquotum, in navolging van veel andere universiteitssteden. De regel, bedoeld om 'spreiding, balans en leefbaarheid' in buurten te waarborgen, houdt in dat in de buitenwijken van de stad per straat in maximaal 15 procent van de (woon)panden kamers mogen worden verhuurd. In de buurten direct rond de binnenstad bedraagt deze limiet 30 procent, in het centrum wordt geen maximum gehanteerd.

Nieuwe kamers
Feit is dat die percentages in heel wat straten al fors overschreden worden. Wethouder
Gerdo van Grootheest (GroenLinks, Huisvesting) beaamt dat die bestaande situatie op juridische gronden ‘normaal gesproken’ niet meer kan worden teruggedraaid. Het nieuwe straatquotum wordt overigens ondergeschikt aan het stedelijk woningbouwprogramma dat Maastricht voor de komende jaren heeft vastgesteld en waarin nu voor het eerst ook afspraken worden opgenomen over de kameraanwas. Op basis daarvan heeft Maastricht tot 2021 behoefte aan circa 1300 nieuwe kamers.

Campuscomplexen
Zo’n 800 daarvan worden volgens plan ondergebracht in grote campuscomplexen als het Carré-, Bonnefanten-, Leeuwenborgh- en Eiffelgebouw. De rest mag worden gerealiseerd in kleinere woonpanden in de wijken, mits die plannen voldoen aan bovengenoemde en andere eisen. "Concreet betekent dit dus dat er tot 2021 (afgezien van de genoemde campussen, red.) nooit méér wooneenheden bijkomen dan 120 per jaar", stelt Van Grootheest.

Andere aanvullende maatregelen hebben onder meer betrekking op de invoering van een kamerkeurmerk, verbeterde planschaderegeling en plannen voor een stadsbreed kamerverhuurconvenant.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen