Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht wil deelfietssysteem flink uitbreiden

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 6:49

De gemeente Maastricht wil het deelfietssysteem fors uitbreiden. Nu kan er nog op elf locaties in de stad een leenfiets worden gepakt met een speciale app. Het is de bedoeling dat er minimaal 25 deelstations komen.

Dat schrijft de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam in een raadsinformatiebrief.

Vervangen
Omdat het bestaande fietsdeelsysteem, dat werd uitgevoerd door Nextbike, volgens Krabbendam 'niet goed genoeg' voldeed, heeft Arriva het systeem afgelopen zomer vervangen. "Dit hangt samen met het geringe aantal deelstations en een paar deelstations, waarvan proefondervindelijk is vastgesteld dat ze niet op de juiste plek liggen", schrijft de wethouder in zijn brief aan de gemeenteraad.

Locaties
Omdat Arriva tot en met 2031 al vervoerder verbonden is aan de provincie gaat de gemeente Maastricht het plan om meer deelstations te plaatsen gezamenlijk onderzoeken. Daarbij ligt de focus op drie doelgroepen: zakelijke bezoeker van Maastricht, de internationale student en de gewone bezoeker van de stad. Op basis hiervan wordt gekeken welke locaties zich het beste lenen om een fietsdeelsysteem te plaatsen. "Uit analyses die Zuid-Limburg Bereikbaar uitvoert blijkt namelijk dat de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer en parkeren op afstand aanzienlijk vergroot wordt door het aanbieden van een deelfiets", aldus Krabbendam.

Meerdere aanbieders
Hoewel nog niet bekend is waar de deelstations moeten komen, heeft de gemeente wel een voorkeur voor een 'aanbieder-neutraal deelstation'. Volgens Krabbendam is het voordeel hiervan dat deze door meerdere aanbieders van deelfietsen kan worden gebruikt en niet alleen door Arriva. "We zien namelijk dat in deze markt meerdere aanbieders actief zijn, waarvan inmiddels ook verschillende aanbieders concrete interesse tonen voor Maastricht."

Lees ook: Arriva gaat experimenteren met deelfietsen

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen