Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht wil deelfietssysteem flink uitbreiden

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 6:49

De gemeente Maastricht wil het deelfietssysteem fors uitbreiden. Nu kan er nog op elf locaties in de stad een leenfiets worden gepakt met een speciale app. Het is de bedoeling dat er minimaal 25 deelstations komen.

Dat schrijft de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam in een raadsinformatiebrief.

Vervangen
Omdat het bestaande fietsdeelsysteem, dat werd uitgevoerd door Nextbike, volgens Krabbendam 'niet goed genoeg' voldeed, heeft Arriva het systeem afgelopen zomer vervangen. "Dit hangt samen met het geringe aantal deelstations en een paar deelstations, waarvan proefondervindelijk is vastgesteld dat ze niet op de juiste plek liggen", schrijft de wethouder in zijn brief aan de gemeenteraad.

Locaties
Omdat Arriva tot en met 2031 al vervoerder verbonden is aan de provincie gaat de gemeente Maastricht het plan om meer deelstations te plaatsen gezamenlijk onderzoeken. Daarbij ligt de focus op drie doelgroepen: zakelijke bezoeker van Maastricht, de internationale student en de gewone bezoeker van de stad. Op basis hiervan wordt gekeken welke locaties zich het beste lenen om een fietsdeelsysteem te plaatsen. "Uit analyses die Zuid-Limburg Bereikbaar uitvoert blijkt namelijk dat de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer en parkeren op afstand aanzienlijk vergroot wordt door het aanbieden van een deelfiets", aldus Krabbendam.

Meerdere aanbieders
Hoewel nog niet bekend is waar de deelstations moeten komen, heeft de gemeente wel een voorkeur voor een 'aanbieder-neutraal deelstation'. Volgens Krabbendam is het voordeel hiervan dat deze door meerdere aanbieders van deelfietsen kan worden gebruikt en niet alleen door Arriva. "We zien namelijk dat in deze markt meerdere aanbieders actief zijn, waarvan inmiddels ook verschillende aanbieders concrete interesse tonen voor Maastricht."

Lees ook: Arriva gaat experimenteren met deelfietsen

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen